papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





       
poszukiwany wyraz lub wyrazy kategoria autor przepisu  
  

papaja.pl > Księga przepisów > Dania główne

pomoc
drzewko kategorii

jeżeli chcesz zamieścić swój przepis,
napisz do nas



Księga przepisów
Polędwica wołowa w bekonie


Składniki:
Polędwica wołowa - 150 g.
Bekon - 1 plasterek
Szpinak - około 50 g.
Młode ziemniaki - 3 szt.
Borowiki - 3 szt.
Młody czosnek - 2 gałązki
Pomidorki cherry - 2 szt.
Kiełki
Ser oscypek - 1 gruby plaster
Świeży tymianek




Sposób przyrządzenia:
Polędwicę nasmarować marynatą (tymianek, olej, czosnek, sól, pieprz) i pozostawić na 24 godz. Polędwicę owinąć bekonem i przesmarować z jednej strony warstwą szpinaku przyprawionym solą, pieprzem, czosnkiem i odrobiną śmietany. Zawinąć w roladki i grillować do miękkości. Gotowane ziemniaki wydrążyć i napełnić sosem z borowików sporządzonym z podsmażonych z cebulką pokrojonych borowików, które następnie zalewa się śmietaną 30%, dusi do odparowania i przyprawia solą, pieprzem, czosnkiem i tymiankiem.

Pomidorki, czosnek i plasterek oscypka grillować kilka minut. Wszystko ułożyć na talerzu dekorując gałązkami tymianku, liściem laurowym oraz kiełkami i sosem na bazie demi-glace.

Danie zdobyło II nagrodę w "VII Pucharze Europy w Grillowaniu Zakopane 2003"



Autor przepisu:

Orbisowskie Orły

Andrzej Szuszkiewicz, Elżbieta Dziedzic, Władysław Klekowski, Arkadiusz Drzewiecki, Bartłomiej Celej i Bartłomiej Krzeptowski
Andrzej Szuszkiewicz, Elżbieta Dziedzic, Władysław Klekowski, Arkadiusz Drzewiecki, Bartłomiej Celej i Bartłomiej Krzeptowski


Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.