papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





papaja.pl > Niebawem szukaj 



PAPAJA.PL
OD KORESPONDENTÓW

WYDARZYŁO SIĘ

-
CHEFS ONLY - integracja szefów kuchni w Mikołajkach

-
Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów w Wejherowie

-
Zwycięzcy POLAND 100 BEST RESTAURANTS AWARDS 2014

-
Wywiad ze zwycięzcami Kulinarnego Pucharu Polski 2014

-
Restauracja -A NÓŻ WIDELEC - wspomina Hannę Szymanderską

-
Poznańskie spotkanie branży spożywczej i HoReCa !

-
Rozmowa z Zenonem Hołubowskim Przewodniczący KPP 2014

-
X Spartakiada Rodzinna CZAT Marki 2014

-
5-lecie MySquash Club i otwarcie RestoBaru !

-
Ewa Wojtysiak - Koordynatorka KPP podsumowuje konkurs !

-
Tradycja, a nowoczesność - warsztaty dla uczniów

-
Polska to kraj smakoszy - podsumowanie Targów Smaki Regionów

-
Finał konkursu Primerba Cup 2014 zakończony !

-
Kulinarne Andrzejki na obcasach

-
Tur-Gastro-Hotel – Ustroń Zdrój 2005


NIEBAWEM

-
Master Chefs 4 Dogs -08.11.2014

-
Narodowa Młodzieżowa Reprezentacja Polski wystartuje w Luksemburgu

-
Festiwal Czekolady i Słodyczy 14-16.11.2014

-
Renomowany katalog ​Gault & Millau w Polsce od 01.12

-
Targi EKOstyl w Bielsko -Białej 22-23.11

-
Terra Madre – Slow Food Festival w Krakowie- 7-9.11

-
Kulinarny Puchar Świata w Luksemburgu -22-26.11

-
Festiwal Wina Bachanalia 2014 14-16.11.2014

-
III Kulinarny Rajd Mistrzów -21.11.2014

-
Kuchnia Polska w Tradycji Świąt Bożego Narodzenia 2014 -05.12

-
IV Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale Pasztet " -23-24.11

-
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” - 28.11.2014

-
XII Kujawsko- Pomorskie Potyczki Kulinarne -13.11.2014 -lista

-
V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 04-05.02.15

-
VII Mistrzostwa Polski w Carvingu -15.11.2014



Niebawem

Cykl spotkań poświęcony Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej - 06.13


Szanowni Państwo serdecznie zapraszamy na cykl spotkań poświęcony łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.


13.o6. 2013, godz. 18:00, Warszawa

(Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Freta 5)

Japonia na słodko
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze opowie o świętach i festiwalach z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” - najpopularniejsze słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie Słodycze.

----- x -----
14.o6. 2013, godz. 12:00, Włoszczowa
(Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa )

14.o6. 2013, godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski
(Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski)

14.o6. 2013, godz. 18:00, Kielce
(Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce)

15.o6. 2013, godz. 11:00, Kraków
( "WBP w Krakowie", budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)

15.o6. 2013, godz. 15:00, Katowice
(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)

22.o6. 2013, godz.18:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkania podczas finału konkursu BLOGERCHEF)

23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

27.o6. 2013, godz. 18:00, Gdańsk
(Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro)

Japońskie słodycze
Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie słodycze) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze.


----- x -----
9.o6. 2013, godz. 16:00, Warszawa
(Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków)

Japońskie przyprawy
Kuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw. Ryby, warzywa, mięsa, owoce morza czy makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go. Sos sojowy, mirin, miso, sanshō, ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną.

----- x -----
22.o6. 2013, godz.17:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)
23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

Smaki Japonii
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z Kraju Kwitnącej Wiśni.

05.06.2013


  dodaj swój komentarz 


obecnie nie zgłoszono żadnego komentarza




Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.