papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





papaja.pl > Niebawem szukaj 



PAPAJA.PL
OD KORESPONDENTÓW

WYDARZYŁO SIĘ

-
IX Ogólnopolski Festiwal Pasztetników i Potraw z Gęsi w Ostrzeszowie

-
5-lecie hotelu andel s w Łodzi !

-
IX Mistrzostwa Polski w Podawaniu Baraniny 2014 zakończone !

-
„Restauracja ugotowana modą”

-
Street Food Festival by Tomasz Jakubiak- zakończony sukcesem

-
Polska regionalna w Restauracji Mistrzów

-
I Turniej Carvingowy o Puchar Królowej Marysieńki w Gniewie

-
Rekomendacja Slow Food dla restauracji Horyzont w Kołobrzegu

-
Turniej Carvingowy o Puchar Dolnej Wisły 2014

-
Turniej Kucharzy Polskiej Gastronomii w Grucznie

-
XI Mistrzostwa Polski w Potrawach z Ryb Morskich- Dorszowe Żniwa

-
Festiwal Beskidzkie Kociołki 2014

-
W Warszawie wybrano mistrza baristów Europy!

-
Kulinarne Andrzejki na obcasach

-
Tur-Gastro-Hotel – Ustroń Zdrój 2005


NIEBAWEM

-
VI Bieg Kelnerów w Wiśle -28.09.14

-
IV Ogólnopolski Festiwal Kulinarny Borów Dolnośląskich "Ale Pasztet " -23-24.11

-
Carvingowe Mistrzostwa Polski Juniorów -25.10.2014

-
Targi WorldHotel już w środę -16-19.09

-
Kto w tym roku zdobędzie KPP 2014

-
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” - 28.11.2014

-
XII Kujawsko- Pomorskie Potyczki Kulinarne -13.11.2014

-
O co zawalczą szefowie kuchni na Wine & Food Noble Night?

-
Finał Primerba Cup 2014 już 29 września 2014

-
Festiwal Owoców i Warzyw Świata 03-05.10.2014

-
„Salone del Gusto” - jubileuszowa X edycja

-
Restauracja ugotowana modą", edycja poznańska ogólnopolskiego wydarzenia pt. "Gotuje się"

-
IX Międzynarodowe Mistrzostwa Europy w Przyrządzaniu Potraw z Karpia

-
MONIN Cup - konkurs dla młodych barmanów

-
V Targi Wyposażenia i Produktów dla Gastronomii FOOD-to-GO 04-05.02.15

-
Szczęśliwa dwunastka na Wine & Food Noble Night 2014

-
VII Mistrzostwa Polski w Carvingu -15.11.2014



Niebawem

Cykl spotkań poświęcony Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej - 06.13


Szanowni Państwo serdecznie zapraszamy na cykl spotkań poświęcony łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.


13.o6. 2013, godz. 18:00, Warszawa

(Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Freta 5)

Japonia na słodko
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze opowie o świętach i festiwalach z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” - najpopularniejsze słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie Słodycze.

----- x -----
14.o6. 2013, godz. 12:00, Włoszczowa
(Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa )

14.o6. 2013, godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski
(Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski)

14.o6. 2013, godz. 18:00, Kielce
(Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce)

15.o6. 2013, godz. 11:00, Kraków
( "WBP w Krakowie", budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)

15.o6. 2013, godz. 15:00, Katowice
(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)

22.o6. 2013, godz.18:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkania podczas finału konkursu BLOGERCHEF)

23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

27.o6. 2013, godz. 18:00, Gdańsk
(Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro)

Japońskie słodycze
Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie słodycze) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze.


----- x -----
9.o6. 2013, godz. 16:00, Warszawa
(Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków)

Japońskie przyprawy
Kuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw. Ryby, warzywa, mięsa, owoce morza czy makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go. Sos sojowy, mirin, miso, sanshō, ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną.

----- x -----
22.o6. 2013, godz.17:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)
23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

Smaki Japonii
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z Kraju Kwitnącej Wiśni.

05.06.2013


  dodaj swój komentarz 


obecnie nie zgłoszono żadnego komentarza




Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.