papaja.pl - gastronomia Ogłoszenia forum facebook poczta





papaja.pl > Niebawem szukaj 



PAPAJA.PL
OD KORESPONDENTÓW

WYDARZYŁO SIĘ

-
Świąteczny klimat z DORĄ METAL relacja z konkursu

-
Festiwal Beskidzkie Boże Narodzenie już po raz trzeci !

-
Michel Roth i Serge Souloumes francuscy szefowie w Polsce

-
Świątecznie spotkanie z Norweską Radą ds. Ryb i Owoców Morza

-
Dwa brązowe medale dla Narodowej Reprezentacji Juniorów

-
„Kuchnia Polska na Mazowszu 2014” konkurs dla uczniów

-
Rozstrzygnięcie konkursu barmańskiego Monin Cup Junior 2014

-
Gault &Millau Polska 2015 i jego wielka premiera !!!

-
Kulinarny Puchar Świata - srebra dla polskich Carvingowców

-
Ale Pasztet - zmagania kulinarne podczas Festiwalu w Borach Dolnośląskich

-
Sławomir Korczak najlepszy cukiernik z Meksyku

-
Pierwsi laureaci przewodnika Gaullt&Millau Polska 2015

-
6 Kuchnia + Food Film Fest w Poznaniu

-
Kulinarne Andrzejki na obcasach

-
Tur-Gastro-Hotel – Ustroń Zdrój 2005


NIEBAWEM

-
Polskie przysmaki na Papieskim stole

-
XI edycja konkursu „Młody Kreator Sztuki Kulinarnej”

-
Targi FOOD- to-GO w Gdańsku 04-05.02.15

-
Madryt Fusión już od 02-05.02.2015

-
VII edycja Targów Expo Sweet 2015 22-25

-
Targi Gastro - Hotel 11-13.03.15

-
Mistrzostwa Polski dla Kucharzy w Przygotowaniu Deseru Gastronomicznego

-
Konkursy nominowane do KPP 2015



Niebawem

Cykl spotkań poświęcony Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej - 06.13


Szanowni Państwo serdecznie zapraszamy na cykl spotkań poświęcony łakociom z Kraju Kwitnącej Wiśni i kuchni japońskiej.
Wstęp na wszystkie wydarzenia jest wolny.


13.o6. 2013, godz. 18:00, Warszawa

(Galeria Azjatycka Muzeum Azji i Pacyfiku, ul. Freta 5)

Japonia na słodko
Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki Japońskie słodycze opowie o świętach i festiwalach z Kraju Kwitnącej Wiśni oraz towarzyszących im łakociach, a także zaprezentuje „słodki kalendarz” - najpopularniejsze słodycze z każdego miesiąca. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie Słodycze.

----- x -----
14.o6. 2013, godz. 12:00, Włoszczowa
(Magia Książek, ul. Przedborska 10, Włoszczowa )

14.o6. 2013, godz. 16:00, Ostrowiec Świętokrzyski
(Odeon, ul. Polna 27, Ostrowiec Świętokrzyski)

14.o6. 2013, godz. 18:00, Kielce
(Pod zegarem, ul. Warszawska 6, Kielce)

15.o6. 2013, godz. 11:00, Kraków
( "WBP w Krakowie", budynek Małopolskiego Ogrodu Sztuki, ul. Rajska 12, wejście od ul. Szujskiego)

15.o6. 2013, godz. 15:00, Katowice
(Galeria Rondo Sztuki, Rondo im. Gen. Jerzego Ziętka 1)

22.o6. 2013, godz.18:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkania podczas finału konkursu BLOGERCHEF)

23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

27.o6. 2013, godz. 18:00, Gdańsk
(Biblioteka Manhattan, Aleja Grunwaldzka 82, II piętro)

Japońskie słodycze
Serdecznie zapraszamy na spotkanie poświęcone sztuce cukierniczej Kraju Kwitnącej Wiśni. Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka i autorka książek (Tradycje kulinarne Japonii, Japońskie słodycze) opowie o ciasteczkach ryżowych z kilkusetletnią tradycją, łakociach serwowanych podczas ceremonii herbacianej, najmodniejszych tokijskich deserach oraz wielu innych specjałach. Spotkanie połączone z promocją książki Japońskie słodycze.


----- x -----
9.o6. 2013, godz. 16:00, Warszawa
(Centrum Sztuki Fort Sokolnickiego, ul. Czarnieckiego 51, spotkanie w ramach Dnia Dobrych Smaków)

Japońskie przyprawy
Kuchnia japońska słynie ze smacznych, zdrowych, świeżych i pięknie podanych potraw. Ryby, warzywa, mięsa, owoce morza czy makarony potrzebują odpowiednich dodatków. Wprawdzie w Kraju Kwitnącej Wiśni używa się bardzo mało przypraw, ale to dzięki nim jedzenie nabiera tak charakterystycznego smaku. Ideą kuchni Nipponu jest wydobywanie aromatu produktów, a nie przytłumianie go. Sos sojowy, mirin, miso, sanshō, ocet ryżowy, shiso, wasabi czy tōgarashi, to kilka przykładowych dodatków używanych w kuchni japońskiej – poznaj je i dowiedz się, jak możesz wykorzystać je w swojej kuchni. Spotkanie ilustrowane prezentacją multimedialną.

----- x -----
22.o6. 2013, godz.17:45, Łask k/Łodzi
(COLUMNA MEDICA, ul. Wakacyjna 8, spotkanie podczas finału konkursu BLOGERCHEF)
23.o6. 2013, Warszawa
(Królikarnia, ul Puławska 113 A, spotkanie w ramach GOOD FOOD FEST 2013)

Smaki Japonii
Mieszkańcy Kraju Kwitnącej Wiśni słyną z zamiłowania do jedzenia. Przywiązują wagę nie tylko do smaku potraw, ale i do formy ich prezentacji. Dania japońskie są bardzo często swoistymi arcydziełami, wykonanymi ze szczególną troską o każdy szczegół. Emanują subtelnym pięknem, prostotą i minimalizmem. Smaki Japonii to spotkanie poświęcone sushi, sake i innym przysmakom z Kraju Kwitnącej Wiśni.

05.06.2013


  dodaj swój komentarz 


obecnie nie zgłoszono żadnego komentarza




Skontaktuj się z nami  Informacje prasowe  Newsletter 
© Copyright papaja.pl 2001-2014. Wszystkie prawa zastrzeżone.