Zupa burakowa - przepis

Zupa burakowa - przepis

Postprzez karolina66 » 2011-10-25 10:18

Sprawdzony sposób na zupę burakową, pychota :)

Bierzemy 3 i 4 buraki i gotujemy do aż będą miękkie ja gotowałem około 40 min. aż będą miękkie (sprawdzamy nożem), czekamy aż ostygną.
3, 4 szt . marchew, 1 seler seler szatkować na tarce z dużymi otworami.
1 por pokroić w krążki.
2, 3 ziemniaki w kroimy kostkę.

Wloszczyzne zalewamy wodą, dodajemy 2 kostki rosołowe(ja dodaje z kurczaka), cebulę w całości ( wcześniej należy ją oczywiście obrać ) + listki laurowe i ziele angielskie.
Gotować na wolnym ogniu ok. 20-30 min.
Po ugotowaniu do zupy dodajemy obrane i starte na grubej tarce buraki z wyciśniętym sokiem z 1 cytryny.

Na koniec dodajemy śmietanę + (opcjonalnie)natkę z pietruszki.

Smacznego
karolina66
 
Posty: 4
Dołączył(a): 2011-10-24 16:42
Lokalizacja: Piastów k. Warszawy

Re: Zupa burakowa - przepis

Postprzez Tomilondyn » 2011-10-29 00:10

i wlasnie taka zupke lubie , super przepis
Polskie stowarzyszenie kucharzy na wyspach

http://pasjagotowania.pl.tl
Tomilondyn
Stały klient
 
Posty: 137
Dołączył(a): 2007-09-17 00:19
Lokalizacja: .....sie biora dzieci

Re: Zupa burakowa - przepis

Postprzez aisza » 2012-01-19 19:40

Po co kostki rosołowe?? Przecież można mieć wywar z kurczaka. Znaczy najpierw gotować buraki w osolonej wodzie z liściem laurowym i zielem angielskim, jak się trochę podgotują dodajemy włoszczyznę bo ta druga z kolei się najdłużej gotuje. Następnie mięsko, ja dodaję zwykle skrzydełka i udka. Do tego wszystkiego ziemniaki bo u nas zupa bez ziemniaków to nie zupa:)
aisza
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-01-16 19:11

Re: Zupa burakowa - przepis

Postprzez MałaKucharka » 2012-01-19 19:50

dokładnie, aisza ma rację, po co gotować na sztucznych kostkach rosołowych jak można samemu wywar ugotować, zupa na pewno na tym sporo zyska ;)
MałaKucharka
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2012-01-16 08:43

Re: Zupa burakowa - przepis

Postprzez aisza » 2012-01-19 19:56

Zupa jak zupa, ale bezsensownie nie dodajesz chemii. Znaczy barwników konserwantów itp bo jakoś mi się nie chce wierzyć, że kostki rosołowe tego nie posiadają. Im mniej sztucznych dodatków tym lepiej.
aisza
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-01-16 19:11

Re: Zupa burakowa - przepis

Postprzez Tomilondyn » 2012-02-06 01:17

no tak wszystko ładnie pięknie ale rosół na kurze na kostkach tez można ugotować, po za tym w dzisiejszych czasach jest ciężko "uniknąć " tych ulepszeń
Polskie stowarzyszenie kucharzy na wyspach

http://pasjagotowania.pl.tl
Tomilondyn
Stały klient
 
Posty: 137
Dołączył(a): 2007-09-17 00:19
Lokalizacja: .....sie biora dzieci


Powrót do Przepisy



cron