Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Postprzez Tomilondyn » 2011-06-14 23:00

Gołąbki z ryżu i jaj
1 kg kapusty włoskiej
35 dag ryżu
4 łyżki tłuszczu
cebula
sól
przyprawa do zup
pieprz
3 jaja
koper
szklanka wywaru z włoszczyzny
majeranek
Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. W ostudzone liście nakładać przygotowane nadzienie: ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać wywarem z włoszczyzny, uprużyć do miękkości, gdy ostygnie - dodać posiekaną i przesmażaną cebulę, koper, przyprawy albo ugotowane na twardo, posiekane jaja. Całość wymieszać. Nadzienie zawinąć w liście i dusić w piekarniku do miękkości. Podawać polane sosem pomidorowym, z ziemniakami.



Gołąbki z pęczaku i grochu z mięsem
1 kg kapusty cukrowej
50 dag łba wołowego (policzki)
15 dag pęczaku i kaszy jęczmiennej
15 dag grochu
10 dag cebuli
5 dag tłuszczu
pieprz i papryka
sól
liść bobkowy
ziele angielskie
Sos:
3 dag tłuszczu
4 dag mąki
3 dag powidełek pomidorowych
cukier
sól
Sporządzić nadzienie: zagotować 3 razy tyle wody, ile grochu, ostudzić. Groch opłukać, włożyć do przegotowanej wody i namoczyć na noc. Na drugi dzień do grochu dodać oczyszczony, porąbany na kawałki łeb z mięsem i ugotować do miękkości. Pęczak opłukać, namoczyć w przegotowanej wodzie na 2-3 godziny, rozkleić na brzegu kuchni do miękkości. Przygotować kapustę, tak jak podano w poprzednim przepisie. Wykończyć nadzienie: cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem. Miękkie mięso wyjąć, obrać z kości, drobno pokrajać. Groch odcedzić, do kaszy dodać odcedzony groch, pokrajane mięso, cebulę, soli i pieprzu do smaku. Nadzienie podzielić na 10 części i nakładać je na liście rozsmarowując. Gołąbki wykończyć i ugotować tak, jak podano w poprzednim przepisie. Gdy gołąbki są już miękkie, sporządzić sos: mąkę lekko zrumienić z tłuszczem, rozprowadzić wywarem z grochu i gołąbków, wymieszać z pomidorami, dodać soli i cukru do smaku, mieszając zagotować i zalać gołąbki.



Gołąbki z kaszy i ryżu z mięsem
1,5 kg kapusty słodkiej w dużej głowie
15 dag kaszy jęczmiennej i ryżu
2 razy tyle wody, ile ryżu
sól
30 dag wieprzowiny bez kości
5 dag cebuli
4 dag tłuszczu
1 dag grzybów suszonych
pieprz
Sos:
4 dag tłuszczu
3 dag mąki
(wywar z gołąbków)
sól
3 dag powideł pomidorowych
Przygotować kapustę: kapustę umyć, wydrążyć głąb, włożyć całą głowę do wrzącej wody w dużym naczyniu i obgotować. Zdjąć z głowy 10 największych liści, w każdym liściu zmiażdżyć tłuczkiem gruby nerw liściowy. Sporządzić nadzienie: odmierzyć kaszę i opłukać. Zagotować 3 razy tyle wody, ile było kaszy, dodać soli, włożyć kaszę i powoli ugotować ją do miękkości. Cebulę pokrajać i lekko zrumienić. Mięso opłukać i zemleć. Miękką kaszę przestudzić, wymieszać z cebulą i surowym mięsem, dodać soli i pieprzu do smaku. Nadzienie podzielić na 10 części i nakładać je do liści kapusty (rozsmarowując). Gołąbki zwijać w grube wałki, zaczynając od nasady. Brzegi liści z boków zawinąć do środka. Dno rondla wyłożyć warstwą liści i na tym ciasno układać gołąbki, zakończeniem liści pod spód, przekładając opłukanymi grzybami. (Z reszty kapusty po poszatkowaniu sporządzić zupę i jarzynę). Gołąbki zalać wrzącą wodą, oprószyć solą, nakryć i powoli udusić na płycie i w piekarniku. Jeżeli potrzeba, dodać trochę wody w czasie duszenia. Gdy gołąbki są już zupełnie miękkie, sporządzić sos zasmażany: mąkę lekko zrumienić na tłuszczu, rozprowadzić wywarem z kapusty, zagotować, dodać soli i pieprzu do smaku (można też dodać powidełka pomidorowe) i sosem tym zalać gołąbki. Podawać z ziemniakami.



Gołąbki z kaszy gryczanej i sera
1 kg kapusty białej,
35 dag kaszy gryczanej,
20 dag twarogu,
cebula,
10 dag tłuszczu,
2 jaja,
cukier,
sól,
majeranek,
pieprz,
szklanka wywaru z włoszczyzny
Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzątkiem. Kaszę gryczaną ugotować na sypko i ostudzić. Posiekaną cebulę przesmażyć, dodać do kaszy, zmieszać z twarogiem, dodać jaja. Nadzienie przyprawić i zawijać w liście. Gołąbki podlać wywarem z włoszczyzny i dusić w piekarniku. Podawać z sosem np. koperkowym albo z ziemniakami.



Gołąbki z kapusty cukrowej 25 min
Kuchnia z szybkowaru
Nadzienie z mięsa i ryżu
1 główka (1,25 kg) kapusty cukrowej
30 dag wieprzowiny bez kości
0,5 szklanki ryżu
1 cebula
3 łyżki smalcu
1 łyżko koncentratu pomidorowego
0,25 szklanki śmietany
1 łyżeczka mąki
sól i pieprz do smaku
Kapustę obgotowywać we wrzątku, odcinając sukcesywnie zmiękłe liście od głąba, główne nerwy ścinać i zbijać tłuczkiem. Przygotować nadzienie. zemleć, mięso, ugotować na pół miękko ryż, zalewając go 1 szklanką wody, zrumienić na 1 łyżce smalcu oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wymieszać wszystko razem, dodając pieprz i sól. Zawijać powstałe nadzienie w przygotowane liście kapusty. W szybkowarze rozgrzać pozostały tłuszcz, wsypać mąkę, zrobić jasną zasmażkę. Wlać 1 szklankę płynu (wody, rosołu i wywaru z warzyw), układać w szybko warze ciasno jeden obok drugiego zrobione gołąbki, dodać płynu tyle, by je pokrył, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 20-25 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. Po otwarciu szybkowaru przyprawić koncentratem pomidorowym i śmietaną.




Gołąbki z grzybów i jaj
1 kg kapusty białej,
30 dag grzybów,
cebula,
czerstwa bułka,
pół szklanki mleka,
3 łyżki tłuszczu,
3 łyżki kaszy manny,
sól,
pieprz,
3 jaja,
szklanka wywaru z włoszczyzny,
przyprawa do zup
Kapustę wydrążyć i sparzyć wrzącą wodą. Grzyby oczyścić, opłukać, poszatkować i przesmażyć razem z posiekaną cebulą. Dodać namoczoną w mleku i odciśniętą bułkę albo kaszę mannę. Nadzienie wymieszać z przyprawami i ugotowanymi, posiekanymi jajami. W liście zawijać nadzienie, włożyć gołąbki do rondla i podlać wywarem z włoszczyzny; dusić w piekarniku do miękkości. Podawać polane sosem cebulowym z ziemniakami.


Gołąbki z grzybów
1 kg kapusty białej,
50 dag grzybów (prawdziwki),
duża cebula,
4 łyżki tłuszczu,
10 dag tartej bułki,
pół szklanki śmietany,
przyprawa do zup,
sól,
pieprz,
łyżka mąki,
jajo,
szklanka wywaru z włoszczyzny
Kapustę wydrążyć i wrzucić na kilka minut da wrzątku. Następnie ostudzić, pooddzielać liście, młotkiem ad mięsa rozbić nerwy liściowe. Przygotować nadzienie z poszatkowanych grzybów, przesmażonych razem z połową posiekanej cebuli. Do ostudzonego nadzienia dodać tartą bułkę, jajo i przyprawy, a następnie zawijać w liście, robiąc owalne gołąbki. Ułożyć w brytfannie, dodać tłuszczu, podlać wywarem z włoszczyzny i dusić do miękkości. Usmażyć na tłuszczu resztę cebuli, mąkę zrumienić, rozprowadzić wywarem, dodać śmietanę, doprawić da smaku. Podawać z ziemniakami.



Gołąbki z baraniną i ryżem 15 min
Kuchnia z szybkowaru
8-10 dużych liści kapusty włoskiej i białej
40 dag mielonej baraniny
3 łyżki ryżu
1 cebula
6 dag tłuszczu
1 łyżeczka mąki
4 pomidory; sól
pieprz
listki selera
przyprawa "Jarzynka" i zielenina do smaku
Liście kapusty sparzyć, ściąć grube nerwy. Połowę tłuszczu rozgrzać w szybkowarze, zrumienić lekko na nim oczyszczoną i pokrojoną cebulę, wsypać ryż i zeszklić, wymieszać z mielonym mięsem i siekanymi listkami selera. Posolić i popieprzyć. Rozłożyć masę mięsną na liście kapusty, zwinąć. W szybkowarze rozgrzać pozostały tłuszcz, wsypać mąkę i mieszając zasmażyć, wlać szklankę zimnej wody, wsypać przyprawę. Włożyć gołąbki, uzupełnić, jeśli trzeba, wodą, posolić. Zamknąć szybkowar i ogrzewać 12 minut od momentu przekroczenia progu ciśnienia wewnętrznego. W tym czasie sparzyć pomidory, obrać ze skórki, pokroić w kosteczkę. Po otwarciu szybkowaru wrzucić pomidory i około 3 minut pogotować. Przed podaniem posypać zieleniną.


zarabianie w internecie za free potrzeba 30 sekund
Polskie stowarzyszenie kucharzy na wyspach

http://pasjagotowania.pl.tl
Tomilondyn
Stały klient
 
Posty: 137
Dołączył(a): 2007-09-17 00:19
Lokalizacja: .....sie biora dzieci

Re: Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Postprzez MałaKucharka » 2012-01-19 19:15

Cos czuje ze teraz co tydzień będą inne gołąbki na obiad ;) Bo zdaniem męża to tydzień bez gołąbków to tydzień stracony :)
MałaKucharka
 
Posty: 12
Dołączył(a): 2012-01-16 08:43

Re: Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Postprzez aisza » 2012-01-30 18:01

Heh uważaj, żebyś skrzydeł nie dostała:) ale fakt gołąbki to staropolski przysmak znany od lat, ale zawsze na czasie. Jak bigos prawie.
aisza
 
Posty: 15
Dołączył(a): 2012-01-16 19:11

Re: Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Postprzez jusik90 » 2013-08-08 19:55

Ulala:) Uwielbiam gołąbki :) Na pewno sróbuję wszystkich :D
jusik90
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2013-08-07 15:13

Re: Dania Domowe - gołąbki na 10 sposobów

Postprzez julita1 » 2013-08-22 14:34

wypróbowałam ten na gołąbki z grzybów i jajek. pyszota :) będę eksperymentować z następnymi :)
julita1
 
Posty: 3
Dołączył(a): 2013-08-18 16:03


Powrót do Przepisy



cron