Portal Gastronomiczny

paella

Walencja przygotowuje się do obchodów Dnia Paelli

Miasto zaprasza mieszkańców Walencji i wszystkich wielbicieli paelli na całym świecie do udziału w obchodach Światowego Dnia Paelli 20 września. Paella, ikona hiszpańskiej gastronomii po raz kolejny będzie elementem jedności i świętowania.

 20 września to ważna data w międzynarodowym kalendarzu gastronomicznym, gdyż obchodzony jest wtedy Światowy Dzień Paelli. To dzień, którego celem jest popularyzacja najbardziej reprezentatywnego dania kuchni walenckiej i podczas którego po raz czwarty z rzędu zostanie przyznany Puchar najlepszej gastronomicznej produkcji.

W dniu 20 września, oprócz możliwości śledzenia na żywo międzynarodowych mistrzostw o Puchar Światowego Dnia Paelli, na placu Plaza del Ayuntamiento w Walencji znajdować się będzie duża strefa z wiodącymi markami walenckiej gastronomii, takimi jak El Paeller, Original Paella, Bodegas Nodus, Dacsa, Carmencita, Xufatopia, Bierwinkel czy DO Vinos de València.

20 września, przez jeden dzień, Walencja dzieli się swoją paellą ze światem, a jej mieszkańcy „akceptują” inne wersje paelli, niekoniecznie zgodne z tradycyjną recepturą. Święto ma być także okazją do rozmów o paelli, jej pochodzeniu, produktach walenckich wchodzących w jej skład, o znaczeniu tego dania i jego wpływie na gastronomię, a także o jej tradycyjnej recepturze.

Puchar Światowego Dnia Paelli 2023

Wśród wydarzeń, które odbędą się 20 września na placu Plaza del Ayuntamiento w Walencji, wyróżniają się zawody, w których 12 szefów kuchni z różnych krajów walczy o zwycięstwo w przygotowaniu tego dnia najlepszej paelli na świecie i zdobycie Pucharu wykonanego przez artystę José Luisa Platero. Zawody rozpoczną się o godzinie 10:00 i będą składały się z dwóch etapów: półfinału, w którym rywalizacja odbywać się będzie w parach, oraz finału, w którym weźmie udział 6 finalistów.

Szefowie kuchni reprezentują takie kraje jak Niemcy, Francja, Włochy, Polska, Rumunia, Stany Zjednoczone, Meksyk, Kolumbia, Ekwador, Maroko, Indie i Japonia. Hiszpania po raz kolejny będzie gospodarzem wydarzenia. Warto dodać, że przed zawodami wszystkich uczestników (ubranych w sportowe stroje walenckiej marki LUANVI) czeka intensywne szkolenie, które poprowadzi czterech wybitnych profesjonalistów i znawców paelli: Chabe Soler i Noelia Pascual, zdobywcy Pucharu Światowego Dnia Paelli odpowiednio w 2020 i 2021 roku oraz Rafa Margós z restauracji Las Bairetas i Santos Ruiz, menedżer D.O. Arroz de València.

Polska po raz pierwszy będzie reprezentowana w wielkim finale

Po raz pierwszy w historii konkursu Pucharu Światowego Dnia Paelli, Polskę będzie reprezentował szef kuchni Adrian Stojewski.

O ADRIANIE STOJEWSKIM

Adrian Stojewski od ponad 10 lat stara się, aby Polacy, tak jak on, oszaleli na punkcie hiszpańskiej kuchni! Uczył się gotować pod okiem mistrzów hiszpańskiej kuchni z gwiazdkami Michelin, takich jak: Kiko Moya, Fran Martinez, Ivan Cerdeño Lopez, María José San Román czy Pablo González. Ukończył szkołę gastronomiczną w Polsce i studiował na kierunku kulinarnym na Universidad Catolica San Antonio de Murcia w Hiszpanii. Jest częstym gościem wydarzeń związanych z kulturą Hiszpanii oraz promuje ten kraj w mediach – ma na swoim koncie udział w audycjach radiowych i programach telewizyjnych, m.in. w roli eksperta w kuchni Dzień Dobry TVN czy Pytania na Śniadanie. Adrian prowadzi również bloga kulinarnego hiszpanskiesmaki.pl, popularyzując regionalne kuchnie Hiszpanii. Na co dzień organizuje i prowadzi pokazy oraz warsztaty kulinarne, których uczestnicy mają szansę poznać najsmaczniejsze oblicza Hiszpanii. Specjalizuje się w przyrządzaniu paelii, w trakcie tzw. paella live cooking, prezentując bogactwo tradycji kulinarnej regionu Walencji. Adrian jest także ekspertem w dziedzinie oliw extra virgen, ukończył kurs „Cata aceites de oliva” w Escuela Europea de Cata z Madrytu i szkolił się u znanego eksperta AOVE Antonio Bernal z Cazorla.

Światowy Dzień Paelli to wspólna inicjatywa Rady Miasta Walencji oraz Visit València, Patronato de Turismo de la Diputación de València, Turisme Comunitat Valenciana i Turespañii przy współpracy D.O. Arroz de València, Federación de Hostelería de Valencia, Wikipaella i szwedzkiego Konkursu Walenckiej Paelli.

Biuro Radcy ds. Turystyki. Ambasada Hiszpanii w Polsce

Oficina Española de Turismo en Varsovia

Agnieszka Ochniak

Redaktor naczelna portalu PAPAJA.PL

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

 

 Selgros wspiera młode talenty w Turnieju Kucharskim dla uczniów szkół gastronomicznych 

 

Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024