Portal Gastronomiczny

Bocuse d Or Poland

Kamil Tłuczek zwycięzcą polskiej edycji Bocuse d’Or 2023

Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.

W poprzedniej edycji zajął drugie miejsce i jak widać głodny sukcesu, włożył dużo pracy i energii, co tym razem przyniosło zamierzony efekt. W tym roku być może było mu łatwiej, gdyż w roli jego commis szefa wystąpiła u jego boku córka, Patrycja Szczepaniak. Z wielką przyjemnością obserwowaliśmy ten zgrany duet, który ostatecznie z przewagą prawie 300 punktów zdobył złotą statuetkę.

Kolejny etap to finał europejski w Trondheim i miejmy nadzieję Wielki Finał w Lyonie zimą 2025 roku, będący zawodowym marzeniem szefów kuchni na całym świecie.

35 lat temu wybitny francuski szef kuchni Paul Bocuse postawił na piedestał kucharzy – stworzył konkurs, który do dziś jest symbolem doskonałości sztuki kulinarnej w wydaniu najlepszych szefów kuchni na świecie. Znaleźć się w tym zacnym gronie to z pewnością wielki prestiż, ale i nie lada wyzwanie.
9 listopada podczas 30. Międzynarodowych Targów Wyposażenia Hoteli i Gastronomii HORECA® w Krakowie odbył się finał polskich eliminacji tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. Tego dnia oczy polskiej gastronomii były skierowane w jedną stronę. Pięciu utalentowanych finalistów wyłonionych w preselekcji stanęło do walki o najwyższe trofeum i miano najlepszego szefa kuchni a wraz z nimi pomocnicy:
Małgorzata Kalisz, szefowa kuchni Góralska Tradycja, Zakopane oraz Michał Adamczyk (commis)
Grzegorz Miśta, szef kuchni Hotelu Natura Residence Business&Spa, Siewierz oraz Julia Wydra (commis)
– Tomasz Soczumski
, szef kuchni restauracji Żółty Słoń, Kielce oraz Wiktoria Banaś (commis)
– Patryk Studziński
, chef de partie Puro Hotel Kazimierz, Kraków oraz Jakub Ptasznik (commis)
– Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio Grand Hotel Boutique Rzeszów oraz Patrycja Szczepaniak (commis)

Jestem bardzo szczęśliwy! Trzeba stawiać sobie wyzwania i krok po kroku dążyć do ich realizacji. Wyjazdy do Budapesztu na europejską selekcję oraz do Lyonu na Wielki Finał, by podglądać najlepszych, były bardzo dobrą decyzją i nie tylko wspaniałą przygodą, ale przede wszystkim lekcją, którą odrobiłem. Nie osiadam jednak na laurach. Przed nami Trondheim, a tam już będzie 19 rywali z europejskiej czołówki, dlatego muszę wymagać od siebie jeszcze więcej. Dziękuję mojej córce Patrycji, bez której to zwycięstwo nie smakowałoby tak dobrze. Jestem z niej bardzo dumny, że dała radę i z dużym opanowaniem wspierała mnie w boksie konkursowym. To nasz wspólny wielki, rodzinny sukces! – powiedział Kamil Tłuczek, zwycięzca Bocuse d’Or Poland 2023.

Uczestnicy dotarli na miejsce konkursu po 6 rano. W powietrzu wyczuwało się spory stres.
O 8:30 na stanowisku numer jeden pracę rozpoczęła Małgorzata Kalisz, jedyna kobieta wśród finalistów, a później kolejno co 20 minut startowali kolejni szefowie.
Każdy z uczestników na przygotowanie dwóch dań z ryby i mięsa miał zaledwie 5 godzin 35 minut. To niewiele biorąc pod uwagę poziom konkursu i surową ocenę zacnego, międzynarodowego jury.
W tym roku zawodnicy mieli do przygotowania pierwsze danie z łososia MOWI Supreme trym A w akompaniamencie śmietany Alpro cooking, kaszy gryczanej białej, buraka i pora, serwowane wyłącznie na talerzach w 15 porcjach. Danie główne zaprezentowane na platerze a następnie wyserwowane na 15 talerzach miało być skomponowane ze schabu wieprzowego sezonowanego z kością i okrywą tłuszczową Sokołów, wątróbki kaczej nieprzetłuszczonej oraz suszonych borowików, dowolnych warzyw strączkowych i europejskich warzyw kapustnych.

Oba dania musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.

Zawodnicy pracowali na stanowiskach w skupieniu. Zgromadzona bardzo licznie publiczność bacznie przyglądała się zmaganiom kandydatów i z werwą dopingowała swoich faworytów.

Fantastyczna atmosfera i ogromne emocje jakie towarzyszyły kibicom, były tylko potwierdzeniem w jak wielkim kulinarnym święcie biorą właśnie udział.

Gotowe dania prezentowane były w pierwszej kolejności 12 jurorom degustacyjnym, a to jakże odpowiedzialne zadanie przypadło w udziale Wiktorii Koziatek, zwyciężczyni pierwszej edycji Akademii Belvedere, która z ogromnym z wdziękiem paradowała kolejno z talerzami kandydatów. Następnie uczniowie z Zespołu Szkół Gastronomicznych im prof. Odona Bujwida nr 2 w Krakowie podawali talerze Jury. 

Konkurs poprowadził Karol Okrasa, który nie tylko jest świetnym kucharzem, ale po raz kolejny rewelacyjnie sprawdził się tu w roli Mistrza Ceremonii swobodnie komentując to co się działo na konkursie i to w dwóch językach, z uwagi na zagranicznych Gości w tym słynnych szefów z elitarnego stowarzyszenia Bocuse d’Or Winners.

Na wielkim telebimie poza zmaganiami kulinarnych gigantów, można było zobaczyć filmy promocyjne Partnerów konkursu, wypowiedzi ekspertów i komentarze jurorów.

To nasza trzecia selekcja w Krakowie. Cieszę się, że ponownie udało się przeprowadzić konkurs na tak wysokim poziomie. Rangę naszego wydarzenia niewątpliwie podnoszą jurorzy i zaproszeni Goście, autorytety i śmietanka polskiej i światowej gastronomii. W tym roku mogliśmy się poszczycić 10 gwiazdkami Michelin, to robi wrażenie i nadal jest rzadkością w Polsce. Kandydaci stanęli na wysokości zadania i zaprezentowali się wspaniale, ale jak wiadomo, mógł wygrać tylko jeden, a był nim w tym roku Kamil Tłuczek, któremu serdecznie gratuluję i trzymam kciuki za jego start w Norwegii. Jako Akademia Bocuse d’Or Poland staniemy na wysokości zadania i stworzymy mu jak najlepsze warunki do treningów i startu w Trondheim – powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland.

Finał polskich eliminacji został przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d’Or.

Nad przebiegiem całego konkursu czuwał Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland Adam Chrząstowski, natomiast za stronę techniczną odpowiadał szef Michał Markowicz.

Tegoroczna selekcja Bocuse d’Or Poland była ponownie wielkim kulinarnym świętem. Cieszę się i jestem dumny, że tak wielu znakomitych szefów kuchni z polski i zagranicy przyjęło nasze zaproszenie do jury. Po pracach widać było, że jedni trenowali więcej inni mniej, ale chęć i potencjał do osiągnięcia sukcesu jest w każdym z nich. Zwyciężył w pięknym stylu Kamil Tłuczek wspierany przez swoją córkę Patrycję Szczepaniak. Był świetnie przygotowany a doświadczenie z poprzedniej edycji z pewnością mu się przydało. Teraz przed nami ogromne wyzwanie jakim jest Trondheim. Za chwilę powołamy zespół mentorów, który mam nadzieję dobrze przygotuje Kamila do godnego reprezentowania Polski na arenie europejskiej. – powiedział Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or Poland.

Kandydatów oceniało międzynarodowe jury degustacyjne pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego a wśród jurorów znaleźli się następujący szefowie:

– Przemysław Klima –Honorowy Przewodniczący Jury,

– Emmanuel Renaut – Honorowy Przewodniczący Jury, Flocons del Sel, 3 Gwiazdki Michelin Francja

– Robert Sowa, N31 By Robert Sowa

Kurt Scheller, Akademia Kurta Schellera

Grzegorz Krupa, InterContinental Warsaw

Krzysztof Żurek, Hotel Stary

Kenneth Toft-Hansen, zwycięzca Bocuse d’Or 2019

Philippe Mille, Les Crayères, 2 Gwiazdki Michelin Francja

Katarzyna Daniłowicz, Hala Stulecia

Tommy Myllymaki – Prezydent Bocuse d’Or Sweden Academy

Marcin Budynek – Tawerna Fisza by Marcin Budynek

Kwestie stricte kuchenne oceniali jurorzy techniczni, którzy od 6 rano byli obecni przy stanowiskach konkursowych. Brali pod uwagę mise en place, gospodarkę odpadami, czystość i higienę pracy oraz prawidłowe zastosowanie technik kulinarnych.
W tym zacnym kręgu jurorskim pod przewodnictwem Briana Marka Hansena, tegorocznego zwycięzcy światowego finału Bocuse d’Or w Lyonie znaleźli się szefowie:
Paweł Kałuski, Sofitel Victoria Warsaw
Rafał Targosz, ZaKładka
Zenon Hołubowski
Szymon Bracik, Śląska Prohibicja
Tomasz Czarnecki, Hotel Seidorf
Tomasz Milewski, Dobry Hotel

Cieszę się, że miałem niebywałą okazję wziąć udział w polskiej selekcji. Organizatorzy stworzyli wspaniałe wydarzenie na światowym poziomie. Zawsze cieszy mnie ogromnie, gdy szefowie podejmują rękawicę w Bocuse d’Or i walczą o swoje zawodowe marzenia. Znam smak tego sukcesu i wiem, że jest jedyny w swoim rodzaju. Niestety jak w każdym konkursie, tu również stres towarzyszył zawodnikom. Dla jednych było to mobilizujące, innych paraliżowało, co miało swój wydźwięk w przyznaniu punktów karnych za przekroczenie czasu. Niemniej jednak jestem pełen uznania dla wszystkich kandydatów – powiedział, Brian Mark Hansen, Przewodniczący Jury Technicznego,

Na podium stanęli:

I miejsce – Kamil Tłuczek

II miejsce – Grzegorz Miśta

III miejsce – Tomasz Soczumski

Uroczystość ogłoszenia wyników i wręczenia nagród odbyła się zaraz po konkursie, jak tylko wszystkie punkty pod bacznym okiem radcy prawnego zostały zliczone przez szefa Tomasza Milewskiego.

Wieczorem, odbyła się uroczysta Gala Dinner, na której wręczono podziękowania wszystkim PARTNEROM konkursu.

Od 35 lat szefowie kuchni na całym świecie walczą o siebie, swoje marzenia, o to by ich fach i kunszt został doceniony i nagrodzony. To, gdzie dziś są, zawdzięczają wspaniałemu człowiekowi, wielkiemu mistrzowi Paulowi Bocuse, który stworzył wyjątkową społeczność liderów na całym świecie. Bycie członkiem Bocuse d’Or Family to bez wątpienia wielki zaszczyt.

Bocuse d’Or Poland 2023 już za nami. Wydarzenie jeszcze długo nie zejdzie z ust polskiej gastronomii, gdyż jak wielu twierdzi było zorganizowane na najwyższym, światowym poziomie.
W jury konkursu polskiej selekcji poza niekwestionowanymi autorytetami polskiej sceny kulinarnej zasiadały również sławy międzynarodowego formatu, szefowie kuchni z gwiazdkowych restauracji, prawdziwi mistrzowie w swojej dziedzinie.
Do organizatorów zewsząd spływają gratulacje i wyrazy uznania, co cieszy bardzo i daje świadectwo, że polska gastronomia rośnie w siłę.

Gdyby nie PARTNERZY, którzy udzielili ogromnego wsparcia, przeprowadzenie Finału Eliminacji Krajowych na tak wysokim poziomie nie byłoby możliwe. Dlatego wielkie podziękowania należą się wszystkim FIRMOM oraz PATRONOM MEDIALNYM, którzy wsparli Organizatora w tym wielkim przedsięwzięciu.

Partnerzy konkursu:
MOWI, Alpro, Sokołów, Fine Dine
Targi Horeca, Churchill, ChemaN, Winterhalter, RM Gastro, Heinzelmann, Gastro Magic Service, Evian, POT, Hotel Saski, Krajowa Rada Izb Rolniczych, #Fundusze Promocji

Patroni medialni:
Szef Kuchni, Poradnik Restauratora, Restaurant Management, Newsgastro.pl, Papaja.pl, horeca trends, Food and Friends, Kucharze.pl,

Zdjęcia: Michał Hawliczek
Zdjęcia plater i talerz: Edward Trzeciakiewicz

Aut. Smarten PR – oficjalny przedstawiciel marki Bocuse d’Or w Polsce


chili

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Inne

 

Winterhalter laureatem nagrody w kategorii Quality & Innovation

 

Imponujący Przewodnik MICHELIN Niemcy 2024