< WRÓĆ DO Księga przepisów

Aromatyczne ciasteczka orzechowe z mąki arachidowej

Księga Przepisów 2019-03-20
Składniki:
Składniki:
§  10 łyżek mąki arachidowej Ol'Vita
§  1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
§  2 łyżki masła
§  2 łyżki miodu
§  2 jajka
§  Garść dowolnych orzechów
§  szczypta soli
Przygotowanie:
Przygotowanie
·         Orzechy siekamy nożem
·         Mąkę, jajka, miód, masło, sól oraz sodę umieszczamy w misce
·         Całość miksujemy mikserem na masę o konsystencji plasteliny
·         Dodajemy posiekane orzechy całość mieszamy lub miksujemy na wolnych obrotach tylko do wymieszania składników
·         Formujemy małe kuleczki i spłaszczamy je ręką lub widelcem
·         Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 10 minut
·         Upieczone wykładamy na kratkę do studzenia
·         Można je przechowywać w pojemniczku do 1 tygodnia
 
 
 
Wskazówka:
Ciasteczka można przełożyć dowolnym kremem lub masłem orzechowym tworząc z nich smakowite markizy.
 
Przepis na wyjątkowo aromatyczne ciasteczka podbijające podniebienia swym wspaniałym orzechowym smakiem. Powstają z wartościowej mąki z orzechów arachidowych i nie zawierają żadnego dodatku mąki pszennej. Są łatwe i szybkie w przygotowaniu, pieką się zaledwie 10 minut, a do tego są naturalnie bezglutenowe, więc doskonale sprawdzą się jako codzienna słodka przekąska. Przełożone dowolnym kremem lub masłem orzechowym prezentują się efektownie, więc idealnie pasują na poczęstunek dla gości.
 
 
Gotowe! Smacznego!
Więcej zdrowych inspiracji na olvita.pl 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.