< WRÓĆ DO Księga przepisów

Groch z kapustą

Księga Przepisów 2018-12-17
Składniki:

Składniki:
 
• groch łuskany lub niełuskany w całości • kapusta biała, kiszona • przyprawy: ziele angielskie (kubaba), pieprz, sól, liść laurowy (bobkowy), majeranek • cebula  • masło • woda surowa, zimna
 
 

Przygotowanie:

Wykonanie:
Groch wypłukać, zalać zimną, surową wodą i zostawić na noc, aby się moczył. 
Kapustę kiszoną, jeżeli jest zbyt kwaśna – opłukać,   zalać surową, zimną wodą, dodać kubabę i listek bobkowy. Ugotować.
Groch ( po całonocnym moczeniu) ugotować w tej samej wodzie, w której się moczył. Gotować tak długo, aż będzie miękki. 
Ugotowaną  kapustę odcedzić, jeżeli nitki kapusty zbyt długie - pokroić. Połączyć z ugotowanym grochem. Pokroić surową cebulę w drobna kostkę przesmażyć na maśle i dodać do kapusty z grochem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, doprawić solą, pieprzem czarnym i majerankiem.
 
Dorota Rosińska, Gminne Koło Gospodyń Wiejskich w Dobrem, Dobre- Byczyna Kolonia (powiat radziejowski)

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS