< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wigilijna zupa z suszonych śliwek

Księga Przepisów 2018-12-17
Składniki:

• suszone śliwki węgierki, w całości  razem z pestką – kiedyś suszono w całości  w  brytfance na długiej słomie, dzisiaj kupowane w sklepie • woda zimna, surowa • goździki, sól, cukier – kupowane w sklepie, cukier kiedyś pochodził z cukrowni  w Dobrem jako ekwiwalent za odstawione  buraki cukrowe • śmietana, mąka pszenna – kiedyś z własnego gospodarstwa (z własnego mleka  i ziarna), teraz  śmietana czasami kupowana w sklepie, czasami od sąsiadów ;-)
 

Przygotowanie:


Suszone śliwki ok. 20 dag opłukać, zalać surową, zimną wodą w tym samym garnku,  w którym będą się gotować. Woda musi zakryć śliwki, ok. ¾ pojemności garnka.  Owoce moczyć przez noc.
Rano w tej samej wodzie, w której owoce się moczyły gotujemy śliwki, dodając kilka goździków (pamiętać o tym, aby nie dodawać za dużo, gdyż zupa będzie za bardzo aromatyczna i niesmaczna), soli do smaku. Pogotować.
Kiedy śliwki zmiękną wywar zaprawić śmietaną z mąką pszenną (ok. 150 ml śmietany i 1,5 łyżki mąki). Doprawić do smaku cukrem - ok. 1-1,5 łyżki. Zagotować.
Podawać  gorącą z pszennymi kluskami– krajanką (krótkie, trochę grubsze niż do rosołu paski).
 
Anna Patyk, Koło Gospodyń Wiejskich w Bronisławiu, gmina Dobre (powiat radziejowski)

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.