< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gofry ze śliwkami kalifornijskimi, bitą śmietaną i owocami

Księga Przepisów 2018-07-02
Składniki:
1 kubek mąki pszennej
1 kubek mleka
8 śliwek kalifornijskich
80 ml oleju słonecznikowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
2 jajka 
szczypta soli
 
Dodatki:
250 ml śmietany 30%
maliny
borówki amerykańskie
 
Przygotowanie:
Mąkę, mleko, olej, proszek do pieczenia, cukier oraz żółtka zmiksuj na jednolitą masę. Dodaj drobno posiekane śliwki kalifornijskie, wymieszaj szpatułką.
Białka jajek ubij na sztywno, dodaj do wcześniej przygotowanej masy i bardzo delikatnie wymieszaj.
Gofrownicę rozgrzej i natłuść, wylewaj małe porcje ciasta, piecz ok. 3 minut do uzyskania złotego koloru.
Śmietanę ubij na sztywno.
Gotowe gofry podawaj z bitą śmietaną i owocami.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.