< WRÓĆ DO Księga przepisów

Tarta z warzywami i aromatyczną pastą dyniową z marchewką i imbirem

Księga Przepisów 2018-02-06
Składniki:
SKŁADNIKI
 
Na ciasto: 
250 g mąki
120 g masła
2 żółtka
odrobina soli
 
Na nadzienie: 
2 opakowania Pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem Well Well 
2-3 cukinie
2 pomidory
1 por (biała część)
1 słodka papryka strączkowa
2 cebule
świeży lub suszony tymianek
sól, pieprz
250 ml kwaśnej śmietany 18% lub jogurtu greckiego
2 jajka
klarowane masło do smażenia
Przygotowanie:
Z mąki, masła, jajek i odrobiny soli szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy je na pół godziny do lodówki. Warzywa lekko podsmażamy na klarowanym maśle (każdy rodzaj osobno) i odstawiamy. Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy, po czym wylepiamy nim formę do tarty. Podpiekamy 10-15 minut w temperaturze 180 st. C. Wyjmujemy z pieca, na dnie rozsmarowujemy 1 opakowanie pasty z pestkami dyni z marchewką i imbirem marki Well Well, układamy warzywa, doprawiając je solą, pieprzem oraz tymiankiem. Śmietanę lub jogurt, jajka i drugie opakowanie pasty Well Well miksujemy, a następnie wylewamy na warzywa. Całość zapiekamy przez około 30 minut w temperaturze 160 st. C. 
 
Wskazówka: Przed podpiekaniem ciasta możemy wyłożyć je folią aluminiową i wysypać na nią suchy ryż lub drobną fasolkę - dzięki temu nie będzie się nadmiernie wybrzuszać i nie zabierze miejsca do wyłożenia farszu.
 
Gotowe! Wszystkiego Smacznego! Well-well.eu 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2018. Wszystkie prawa zastrzeżone.