< WRÓĆ DO Księga przepisów

Karmelowe serniki na zimno ze śliwką kalifornijską

Księga Przepisów 2017-10-31
Składniki:


Spód:
 150g kakaowych markiz (potrzebujemy tylko ciastek, krem ze środka odkładamy)
 50g Śliwek Kalifornijskich
 40g prażonych orzechów laskowych
 Szczypta soli himalajskiej
Masa:
 70g Śliwek Kalifornijskich namoczonych w brandy/rumie przez min. 4 h
 4 łyżeczki żelatyny
 Porcja solonego karmelu
 450g tłustego białego sera trzykrotnie mielonego
 300g śmietanki 36%
Solony karmel:
 200g drobnego cukru (1 szklanka)
 85g zimnego masła pokrojonego w kostkę
 120ml śmietanki kremówki 36% (1/2 szklanki)
 Pół łyżeczki soli
Dekoracja:
 Rozpuszczona biała i gorzka czekolada
 Kości z białej czekolady
 Bezowe duchy
 Nagrobki z ciasteczek
 Ciasteczkowa ziemia

Przygotowanie:

 

Przygotowanie:
Spód:
Wszystkie składniki rozdrabniamy w blenderze. Masą wykładamy papierowe kubeczki/sztywne papilotki i odkładamy.
Masa:
Śliwki kalifornijskie odsączamy i kroimy na cienkie paseczki, odkładamy. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody, odkładamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy. Ser miksujemy z karmelem (oba składniki powinny być w temperaturze pokojowej), a następnie łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Śmietankę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serową, na końcu dodajemy śliwki. Masę rozkładamy pomiędzy papilotki, odkładamy do lodówki do stężenia na kilka godzin lub na całą noc. 
 
 Solony karmel:
Cukier wsypujemy do większego rondla o grubym dnie i podgrzewamy. Kiedy zacznie się rozpuszczać mieszamy drewnianą łyżką lub silikonową łopatką. Na początku cukier będzie zbrylony, nie należy się tym przejmować. Kiedy cały się rozpuści i nabierze karmelowego koloru dodajemy masło i energicznie mieszamy, aż tłuszcz połączy się z karmelem.
Następnie do gorącego sosu dodajemy śmietankę kremówkę, sos będzie się pienił i syczał. Mieszamy szpatułką do uzyskania gładkiego karmelowego sosu i gotujemy przez ok. minutę. Zdejmujemy garnek z kuchenki i dodajemy sól. Studzimy.
Dekoracja:
Część serniczków posypujemy ciasteczkową ziemią i wtykamy w nie kości i nagrobki z przyciętych ciastek. Na resztę wylewamy rozpuszczoną gorzką czekoladę, białą wyciskamy w spiralny wzorek i wykałaczką robimy wzór pajęczyny, dekorujemy bezowymi duchami.
 
 
12 porcji
Czas przygotowania:
1 godz. + czas chłodzenia min. 4 godz.
 

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.