< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pstrąg ojcowski z lodami z cydru, z kwiatami kopru i świeżym ogórkiem

Księga Przepisów 2017-09-14
Składniki:
Przygotowanie:

Świeżego pstrąga filetujemy, oczyszczamy ze skóry i marynujemy w kwiatach kopru i soli morskiej przez kila godzin.  Część kwiatów kopru pikujemy w  occie z białego wina, ziaren kolendry  i brązowego cukru. Świeże ogórki infuzujemy marynatą z kopru. Przekrojone na pół jeżyny marynujemy w figowej rakii. Oliwę blendujemy z blanszowanym ogórkiem, rukwią wodną i koperkiem. Lody z cydru przygotowujemy klasycznie – z dodatkiem mleka, chrzanu i kilku listków szczawiu.

Na talerzu układamy kawałek marynowanego pstrąga, a na nim łyżeczkę lodów, przybieramy plasterkami ogórków, jeżynami, kwiatami kopru, liśćmi nasturcji i ogórecznikiem. Skrapiamy oliwą.

Szef Kuchni Tradycyjnej Gault Millau Tour– Miłosz Kowalski z restauracji l’atmosphere w hotelu Hilton Garden Inn Kraków Airport w Balicach

foto Michał Zakrzewski

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.