< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wędzony Boczek Złotnicki z ziemniaczanym gratin i karmelizowanymi buraczkami

Księga Przepisów 2017-07-04
Składniki:
Przygotowanie:
Wędzony na zimno Boczek Złotnicki pieczemy w temperaturze 90 st. przez 12 godzin. Po wystudzeniu kroimy na porcje. Zapiekankę ziemniaczaną (gratin) przygotowujemy z 1 kg ziemniaków,  250 ml śmietanki 30 proc. w kartoniku, jednego ząbka czosnku i ½ łyżeczki masła. Żaroodporną formę o wymiarach około 12 x 22 cm nacieramy przekrojonym na pół ząbkiem czosnku i wysmarowujemy masłem. Ziemniaki obieramy i kroimy na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm, nie płuczemy. Układamy pierwszą warstwę ziemniaków na dnie formy, tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę solimy, układamy kolejną warstwę ziemniaków, znów solimy, z kolejnymi plasterkami robimy to samo. Ułożone ziemniaki zalewamy śmietanką, przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez 60 minut. Potem zapiekamy jeszcze przez 15 minut bez przykrycia, żeby ziemniaki się ładnie zarumieniły.
Ugotowane buraczki obieramy, kroimy na plasterki i karmelizujemy w soku z rabarbaru i w miodzie spadziowym. Przygotowujemy jeszcze sos na bazie jabłek i Cydru Trzebnickiego, blandujemy żeby był gładki. Na talerzu układamy kawałeczek boczku, ziemniaczane gratin pokrojone w kostkę, podlewamy łyżką sosu. Dekorujemy karmelizowanymi buraczkami i dzikimi ziołami.
 
 
Szefem Kuchni Tradycyjnej został Tomasz Tomiuk z Afrodyta Spa & Wellness Resort (Ośno Lubuskie). Pasjonat polskich smaków, szuka i odświeża stare przepisy kulinarne. Promuje lubuskie smaki oraz zdrową żywność, opartą na lokalnych, sezonowych produktach: warzywach i owocach z własnych ekologicznych upraw SPA Afrodyta, wyśmienitych wędlinach, produkowanych według tradycyjnych receptur, rybach z własnych stawów i świeżym pieczywie wypiekanym na miejscu. Uczestnik wielu szkoleń, sam prowadzi warsztaty oparte na autorskich przepisach.
 
Autorem zdjęć dań z Gault&Millau Tour 2017 Warszawa jest M. Zakrzewski.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2017. Wszystkie prawa zastrzeżone.