< WRÓĆ DO Księga przepisów

Szpinakowe tagliatelle z łososiem i sosem szafranowym

Księga Przepisów 2017-03-30
Składniki:
300 g makaronu tagliatelle szpinakowego
Knorr Naturalnie smaczne - Tagliatelle z kurczakiem 
500 g filetu z łososia
cebula
skórka otarta z 1 cytryny
pieprz czarny świeżo mielony
szczypta szafranu
100 ml białego wina
200 ml śmietany 30%
4 łyżki oliwy z oliwek
świeży tymianek do dekoracji
wiórki drewniane do wędzenia
Przygotowanie:
Mięso ryby oczyść, umyj i osusz papierowym ręcznikiem, pokrój na 4 równe części. Każdą porcję skrop oliwą, posyp otarta skórką cytryny oraz świeżo zmielonym pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na rozgrzanej oliwie. Zalej winem, dodaj szafran i gotuj do momentu odparowania płynu.
Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię, co sprawi, że sos będzie idealnie przyprawiony i zyska właściwą konsystencję. Całość zagotuj, następnie zmniejsz ogień i gotuj 2 minuty. Odstaw na bok.
Przygotuj patelnię (najlepiej z metalową rączką), którą będziesz mógł/mogła wstawić do piekarnika oraz pasującą do niej kratkę. Patelnię rozgrzej, wsyp do niej drewniane wiórki i ułóż kratkę. Na kratce ułóż kawałki ryby, całość przykryj aluminiową folią lub pokrywką i podgrzewaj przez 2-3 minuty. Następnie patelnię wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 10 minut.
W tym czasie ugotuj makaron al dente we wrzącej lekko osolonej wodzie, odcedź, a następnie przełóż do przygotowanego wcześniej sosu i wymieszaj. Ponownie zagotuj.
Gotowy makaron wyłóż na talerze. Na każdej porcji makaronu ułóż filet wędzonej ryby, danie udekoruj listkami świeżego tymianku i podawaj.

www.media.knorr.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS