< WRÓĆ DO Księga przepisów

Skrei gotowany mleku z puree ziemniaczanym i sosem grzybowym

Księga Przepisów 2017-03-02
Składniki:
Składniki na 4 osoby: 
800 g  fileta ze Skreia, bez skóry i ości 
sól gruboziarnista 
1 l  mleka 3,2%
2 ząbki  czosnku 
1/2 cytryny ze skórką
 
Ziemniaczane puree
 
1 kg ziemniaków
2 łyżki masła 
100ml mleka z gotowania dorsza
sól, pieprz biały
 
Sos z suszonych podgrzybków
 
25g suszonych podgrzybków
2 łyżki płaskie cukru
3 łyżki octu balsamicznego
 
Przygotowanie:
Filet ze Skreia  kroimy na 4 części. Rybę posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 min. Następnie spłukujemy nadmiar soli i osuszamy Skrei’a na papierowym ręczniku. 
W szerokim rondlu podgrzewamy mleko z wyciśniętym czosnkiem i plastrami cytryny ze skórką Uważamy, aby mleko nie zagotowało się. Następnie delikatnie, łyżką cedzakową, umieszczamy w garnku z mlekiem filety ze Skreia i trzymamy je na wolnym ogniu ok. 5-6 minut (do momentu ścięcia się ryby). Gotową rybę delikatnie wyjmujemy łyżką cedzakową i osączamy 
 
Ugotowane gorące ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Dodajemy mleko z ryby, masło, doprawiamy solą i pierzem.  Do garnka wlewamy 250 ml wody.  Dorzucamy suszone grzyby, solimy i gotujemy na małym ogniu przez 10 min. Odcedzamy grzyby, wywar redukujemy o połowę. Grzyby drobno siekamy. Rozgrzewamy niedużą patelnię, wsypujemy cukier i ocet balsamiczny. Rozpuszczamy go na brązowy karmel. Wrzucamy grzyby, dolewamy zredukowany wywar. Doprawiamy pieprzem i solą. 
 
Na gorącym pure układamy dorsza, delikatnie polewamy sosem, serwujemy z dodatkiem ugotowanej fasolki.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS