< WRÓĆ DO Księga przepisów

Pieczony Skrei z sosem tatarskim

Księga Przepisów 2017-03-02
Składniki:
 
Składniki na 4 osoby: 
 
750 g fileta ze Skreia razem ze skórą
Sól
80g masła do smażenia
 
Sos tatarski
2   żółtka 
1 łyżeczka sok ze świeżej cytryny 
1 łyżeczka musztardy Dijon 
1 ząbek czosnku 
200 ml  olej roślinny 
3 ogórki konserwowe
2 łyżki stołowe  kaparów lub drobno posiekanych zielonych oliwek
Sól
 
Przygotowanie:
Sos tatarski: w długim, wąskim naczyniu mieszamy żółtko z cytryną, musztardą i wyciśniętym czosnkiem. Miksując blenderem na szybkich obrotach, dodajemy partiami i powoli cienką strużkę oleju, pilnując, aby równomiernie wkręcał się w nasz sos. Dodajemy posiekanego ogórka i kapary, doprawiamy solą. Odstawiamy do lodówki na 30 min. 
 
Skreia kroimy na 4 kawałki, solimy odstawiamy na 10 minut. Na patelni kładziemy kawałek papieru do pieczenia i rozpuszczamy masło. Skreia kładziemy skórą do dołu i smażymy na rumiano. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180C piekarnika i dopiekamy przez 10 -15 min. 
 
Skreia Serwujemy z tatarskim sosem, z ziemniakami i zblanszowanymi sezonowymi warzywami. 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.