< WRÓĆ DO Księga przepisów

Śródziemnomorska shakshuka

Księga Przepisów 2017-02-13
Składniki:
Lista zakupów:
2 łyżki oleju
1 cebula
1 mały bakłażan
1 cukinia
1 puszka pomidorów krojonych
6 jaj
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sól
 
Mix przypraw np. marki Kamis:
3 łyżki cukru
1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka papryki
1 łyżeczki pieprzu młotkowanego 
2 łyżeczki nasion kminku
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka kurkumy
½ łyżeczki chili
½ łyżeczki mielonego cynamonu
Przygotowanie:
Przygotowanie:
Przyprawy dokładnie wymieszaj. Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju. Na patelnię wrzuć pokrojonego w  grubą kostkę bakłażana i cukinię. Warzywa smaż przez około 10 min. Następnie dodaj łyżkę mieszanki przypraw Kamis i pomidory. Duś przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw solą. Następnie zrób 6 wgłębień w sosie łyżką i wbij w nie jajka. Skakshukę przykryj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 min.  
Na koniec posyp natką pietruszki i podawaj z chrupiącym pieczywem.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS