< WRÓĆ DO Księga przepisów

Słodkie wyznanie miłości – Sernik Walentynkowy

Księga Przepisów 2017-02-13
Składniki:

 

Istnieje wiele sposobów na wyznanie miłości w Dniu Zakochanych. Najpyszniejszym i najsłodszym z nich jest własnoręcznie przygotowany Sernik Walentynkowy. Czekoladowo-ciasteczkowy spód, puszysta warstwa masy serowej i czerwone serduszka są kwintesencją walentynkowego podarunku dla bliskiej osoby ot tak… prosto z serca.

 

 

Sernik Walentynkowy

 

Składniki:

·         1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta

·         400 ml wody

·         200 g ciastek czekoladowych

·         50 g orzechów włoskich Bakalland

·         80 g masła

·         200 g twarogu sernikowego

·         400 g jogurtu naturalnego

·         200 g śmietany 30%

·         35 g żelatyny Delecta

·         200 g truskawek

 

Istnieje wiele sposobów na wyznanie miłości w Dniu Zakochanych. Najpyszniejszym i najsłodszym z nich jest własnoręcznie przygotowany Sernik Walentynkowy. Czekoladowo-ciasteczkowy spód, puszysta warstwa masy serowej i czerwone serduszka są kwintesencją walentynkowego podarunku dla bliskiej osoby ot tak… prosto z serca.

 

 

Sernik Walentynkowy

 

Składniki:

·         1 opakowanie galaretki truskawkowej Delecta

·         400 ml wody

·         200 g ciastek czekoladowych

·         50 g orzechów włoskich Bakalland

·         80 g masła

·         200 g twarogu sernikowego

·         400 g jogurtu naturalnego

·         200 g śmietany 30%

·         35 g żelatyny Delecta

·         200 g truskawek

Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
1. Pokrusz „na piasek” ciastka czekoladowe, dodaj do nich stopione masło i posiekane orzechy włoskie. Tak przygotowaną masę wyłóż dno prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. Po tym czasie wyjmij blaszkę i odstaw ją do wystudzenia.
 
2. Ser, jogurt i śmietanę zmiksuj na gładką masę. 25 g żelatyny zalej 50 ml wody, odstaw na kilka minut do stężenia, a następnie podgrzej całość do rozpuszczenia. Tak przygotowany płyn wlej wąskim strumieniem do masy serowej, cały czas ją miksując.
 
3. Dekorację sernika z serduszek przygotowuj wykorzystując galaretkę. Zawartość opakowania zalej 400 ml wody, dodaj 1 łyżkę żelatyny (ok. 10 g), aby galaretka się nie topiła. Rozpuszczony płyn przelej do foremek na lód w kształcie serduszek, lekko posmarowanych olejem i odłóż do lodówki do zastygnięcia.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS