< WRÓĆ DO Księga przepisów

Sałatka z komosy, z orzechami, jabłkiem i śliwką kalifornijską

Księga Przepisów 2016-09-20
Składniki:

2 porcje , 30 min

 

 
1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
½ szklanki śliwek kalifornijskich
½ dużego jabłka
½ szklanki różnych orzechów (pekan, macadamia, laskowe, włoskie)
1 łyżka posiekanej mięty
Sok z ½ limonki
1 łyżka syropu z agawy lub miodu
1 łyżka oleju kokosowego
Opcjonalnie: jogurt naturalny do podania
Przygotowanie:
Orzechy prażymy na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Studzimy i drobno kroimy. Śliwki kalifornijskie, jeśli są soczyste i miękkie kroimy w cienkie paski, jeśli są podsuszone zalewamy wcześniej ciepłą wodą i odstawiamy, aż zmiękną. Komosę przepłukujemy zimną wodą, następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku, aż będzie miękka. Odcedzamy, mieszamy z olejem kokosowym. Jabłko kroimy w kostkę i łączymy z przestudzoną komosą, orzechami, posiekaną miętą. Całość skrapiamy sokiem z limonki i syropem z agawy. Sałatkę pakujemy do pojemników, nakładamy ewentualnie na wierzch po czubatej łyżce jogurtu, zamykamy szczelnie i zabieramy do szkoły lub pracy.
 
Przepis: PRUNES for California
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.