< WRÓĆ DO Księga przepisów

ZIOŁOWA FOCCACIA Z POMIDORAMI Z KAWĄ KAZAAR

Księga Przepisów 2016-08-22
Składniki:
SKŁADNIKI NA CIASTO
 
3/4 szklanki ciepłej wody
 
1 łyżeczka drożdży w proszku
 
szczypta cukru
 
2 szklanki mąki
 
1 łyżeczka soli
 
1 łyżka oliwy
 
SKŁADNIKI NA ZIOŁOWĄ MASĘ
 
3 łyżki oliwy
 
1 mała cebula
 
1 mała główka czosnku
 
garść kolendry
 
kilka gałązek tymianku
 
kilka listków bazylii
 
pomidorki koktajlowe
Przygotowanie:
1
Do kubka z wodą wsyp drożdże z cukrem, przykryj składniki talerzykiem i odstaw na kilka minut.
2
W misce zmieszaj mąkę, sól i oliwę. Dodaj wodę z drożdżami i ugniataj ciasto przez ok. 10 minut.
3
Umieść ciasto w misce wysmarowanej oliwą, przykryj i zostaw w ciepłym miejscu na co najmniej godzinę.
4
Owiń główkę czosnku w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 175°C na ok. 45 minut.
5
Przygotuj miks ziół - Przekrój czosnek na pół, wyciśnij ząbki do miski, dodaj zioła i olej, po czym zmiksuj składniki za pomocą blendera. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę i wymieszaj całość.
6
Uformuj w owal ciasto na blaszce pokrytej papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
7
Palcami wgnieć ciasto w kilku miejscach, a następnie posmaruj je miksem przygotowanym z czosnku, cebuli, oliwy i ziół. Na koniec ułóż na wierzchu pomidorki koktajlowe.
8
Piecz w 200°C przez ok. 25 minut.
 
ZHARMONIZOWANA KAWA
 
 
Kazaar od Nespresso – intensywna i gęsta kawa o wyczuwalnej nucie pieprzowej. Podana w formie espresso idealne podkreśla wytrawne śniadanie, foccacię dopełniając kremową konsystencją.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS