< WRÓĆ DO Księga przepisów

Lasagne

Księga Przepisów 2016-04-18
Składniki:

mięso mielone - 500 gramów
Fix Lasagne Knorr - 1 opakowanie
makaron lasagne - płaty - 6 sztuk
śmietana 18% - 150 gramów
pomidory pelati w puszce - 400 gramów
starty ser - 50 gramów
olej roślinny do smażenia - 3 łyżki

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone podsmaż delikatnie na oleju. Dodaj na patelnię pomidory pelati oraz Fix Lasagne Knorr. Dzięki temu danie zyska włoski aromat i nabierze pożądanej gęstości, co pomoże połączyć mięsny sos z makaronem. Sprawi to, że potrawa nie będzie się rozdzielała na warstwy. Kiedy sos się zagotuje, gotuj go jeszcze przez około trzy minuty.
W formie do zapiekanek układaj naprzemiennie sos z mięsem mielonym i makaron typu lasagne. Pamiętaj, aby pierwszą i ostatnią warstwę tworzył sos.
Wierzch dania posmaruj śmietaną i posyp grubą warstwą sera. Przykryj danie folią aluminiową i piecz w piekarniku przez pół godziny w temperaturze 200°C. Aby ser się zapiekł, usuń folię na 10 minut przed końcem pieczenia. Danie gotowe, smacznego!
Nieco lżejszą odmianą dobrze znanej lasagne będzie ta, w której za farsz posłuży nam przede wszystkim wędzony łosoś. Zestaw go z warzywami i ciesz się idealnie doprawionym daniem - doskonałym zarówno na obiad, jak też kolację:
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS