< WRÓĆ DO Księga przepisów

Łosoś Śledź Dorsz Skrei Recipes Seafood Academy Dorsz norweski Skrei w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami

Księga Przepisów 2016-02-16
Składniki:
Przepis na 4 porcje
 
2 szt  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości 
1 szt  cytryna 
400 g  ziemniaków, małej wielkości 
2 ząbki  czosnku 
0,5 dl  białego, wytrawnego wina 
4 dl  bulionu drobiowego 
1 łyżka stołowa  majeranek 
2 łyżki stołowe  oliwek, czarnych 
2 łyżki stołowe  orzeszków pinii 
1 dl  oliwy z oliwek 
   oliwki, czarne 
   sól morska 
4 szt  karczochy 
Bulion
Przygotowanie:
 
Opłucz i osusz filety z ryby Skrei (około 300 g każdy).
Zawiń pojedyncze filety najpierw w folię spożywczą (samoprzylegającą), a następnie w folię aluminiową. Uwaga: Upewnij się, że rolki są szczelnie zwinięte, w przeciwnym wypadku filety mogą rozpadać się podczas krojenia.
Gotuj przez 15–20 minut w temperaturze 75–80°C. Dorsz powinien pozostać lekko przeźroczysty w środku.
Przygotuj karczochy: usuń zewnętrzną warstwę, odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady. Przekrój na cztery części. Usuń i wyrzuć miękkie włókna ze środka. 
Obierz ziemniaki i pokrój na cztery części wzdłuż.
Rozgrzej w garnku dwie stołowe łyżki oliwy z oliwek. Dodaj karczochy i ziemniaki, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony czosnek i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion drobiowy. Gotuj warzywa, aż będą al dente.
Przypraw wywar z karczochów czarnymi oliwkami, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Podawaj w czterech głębokich, podgrzanych talerzach. Przetnij ruloniki z dorsza na pół, ostrym cieńkim nożem. Usuń folię. Umieść rybę na warzywach. Dopraw solą morską i udekoruj czarnymi oliwkami i prażonymi orzeszkami pinii.

Przepis pochodzi ze strony www.rybyznoregii.pl
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.