< WRÓĆ DO Księga przepisów

Chińska zupa cytrynowa

Księga Przepisów 2016-02-08
Składniki:
 
Czas przygotowania: 30 minut
 
Ilość porcji: 6
 
Składniki:
 
- pierś z kurczaka - 100 g
 
- Bulionetka drobiowa Knorr - 2 szt.
 
- małe krewetki baby - 100 g
 
- makaron ryżowy - 100 g
 
- woda - 0,5 l
 
- trawa cytrynowa - 1 szt.
 
- liście limonki - 2 szt.
 
- świeży imbir - 20 g
 
- papryczka chili - 1 szt.
 
- grzyby mun - 20 g
 
- sos sojowy - 20 ml
 
- szczypiorek - 1 pęczek
 
- świeża kolendra - 1 pęczek
Przygotowanie:
Grzyby mun i makaron ryżowy zalewamy wrzącą wodą. Zostawiamy na 5 minut.
Do 0,5 litra wody dodajemy 2 bulionetki Knorr, by wywar był doskonale doprawiony, pokrojony imbir z listkiem cytrynowym, drobno posiekaną papryczkę chili oraz trawę cytrynową. Całość gotujemy na wolnym ogniu ok. 10 minut.
Do wywaru dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy krewetki oraz grzyby i makaron. Dodajemy posiekany w słupki szczypiorek, kolendrę oraz sos sojowy.
Częstymi gośćmi w azjatyckich zupach są grzyby mun. Nie wiadomo, czy Chińczycy je tak uwielbiają ze względu na ich smak, czy z powodu wiary w ich specjalne właściwości. Faktem jest, że każdy, kto chce zakosztować prawdziwej chińskiej kuchni, musi ich prędzej czy później spróbować. Na przykład w pożywnej zupie ostro-kwaśnej z polędwicą przygotowanej na bulionie.

źródło: http://media.knorr.pl/pr/308451/chinski-nowy-rok-jaki-smaczny
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS