< WRÓĆ DO Księga przepisów

Chińskie pierożki Dim Sum

Księga Przepisów 2016-02-08
Składniki:
 mąka pszenna - 300 g
 
- cukier - 50 g
 
- sól – 0,5 łyżki
 
- woda wrząca - 200 ml
 
- olej roślinny - 50 ml
 
- mąka ziemniaczana - 2 łyżki
 
- mielone mięso wieprzowe - 300 g
 
- krewetki surowe, bez skorupek - 10 szt.
 
- pędy bambusa - 140 g
 
- kiełki fasoli sparzone - 50 g
 
- Fix Danie orientalne z kurczakiem Knorr - 1 opakowanie
 
- szczypior - 0,5 pęczka
 
- imbir świeży (ok. 3-4 cm) - 1 szt.
 
- świeża kolendra, natka -  1 pęczek
 
- olej sezamowy - 2 łyżki
 
- ostra papryczka chili kawałek- 1 szt.
Przygotowanie:
W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i cukrem. Dodaj do niej wrzącą wodę i dokładnie wymieszaj. Gdy ciasto trochę przestygnie, dokładnie wyrób je rękoma na gładką masę. Jeśli będzie za twarde, dodaj jeszcze trochę wody. Gotowe ciasto powinno być dość miękkie i elastyczne. Zarobione ciasto włóż do miski i je zafoliuj. Odstaw na co najmniej 30 minut.
Powierzchnię stolnicy posyp mąka ziemniaczaną, kawałek ciasta zroluj w rękach na małą kulkę, a następnie dokładnie rozwałkuj na bardzo cienki placek o średnicy ok. 10 cm. Każdy powstały placek delikatnie z wierzchu posmaruj olejem.
Fix Knorr wymieszaj ze 100 ml wody i odstaw na około 10 minut – wtedy masz pewność, że danie będzie miało orientalny smak.
Krewetki posiekaj nożem na bardzo drobne kawałki, posiekaj również kolendrę, szczypior i ostrą papryczkę. Imbir zetrzyj na tarce.
W dużej misce pomieszaj mięso z pędami bambusa, kiełkami, pozostałymi składnikami oraz dopraw przygotowanym wcześniej Fixem. Dopraw do smaku olejem sezamowym.
Farsz nałóż w rozwałkowane placki ciasta i, składając krawędź do krawędzi, zbieraj i ściskaj ze sobą poszczególne brzegi, aby powstały sakiewki.
Gotowe Dim Sumy ułóż w nakrytym bambusowym koszyku lub np. na sitku do mąki wyłożonym liśćmi kapusty tak, aby pierożki się nie posklejały. Całość umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Gotuj około 20 minut, po tym czasie sprawdź, czy pierożki są już dobre.

źródło:http://media.knorr.pl/pr/308451/chinski-nowy-rok-jaki-smaczny
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS