< WRÓĆ DO Księga przepisów

Zupa krem z pieczonych pomidorów z grzankami razowymi

Księga Przepisów 2016-01-20
Składniki:
Składniki dla 4 osób
1½ kg mocno dojrzałych pomidorów 
1 spora główka czosnku 
2 szklanki bulionu warzywnego (ostateczna ilość zależy od ilości soku w pomidorach) 
szklanki słodkiej śmietanki 
3 gałązki świeżego tymianku (lub spora szczypta suszonego) 
kilka gałązek bazylii 
sól 
świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
 
Pomidory obieramy ze skórki (jeśli chcemy zrobić to bardzo szybko i dokładnie, wystarczy naciąć je na krzyż u dołu, zalać wrzątkiem na minutę i następnie ściągnąć skórkę). Kroimy je na ćwiartki, usuwamy szypułki i twarde środki, po czym przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą. Na pomidorach rozrzucamy obrane ząbki czosnku oraz gałązki tymianku i bazylii. Solimy, posypujemy szczyptą cukru i polewamy resztą oliwy. Danie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220°C i zapiekamy przez 20–25 minut, aż brzegi pomidorów zaczną się przypiekać. Wyjmujemy i odstawiamy do przestudzenia. Usuwamy gałązki tymianku
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS