< WRÓĆ DO Księga przepisów

Jabłka pieczone z suszonymi owocami i sosem waniliowym

Księga Przepisów 2016-01-20
Składniki:
Składniki dla 2 osób
 
2 kwaśne czerwone jabłka 
2 łyżki rodzynek 
4 suszone śliwki 
4 suszone morele 
1 łyżka suszonej żurawiny 
20 g płatków owsianych 
½ cytryny 
masło klarowane 
cukier trzcinowy
Przygotowanie:
Suszone owoce i płatki owsiane drobno kroimy, przekładamy do miski, mieszamy i zagniatamy z sokiem z cytryny, łyżką klarowanego masła i cukrem trzcinowym. Jabłka myjemy, przekrawamy na pół i wydrążamy środki, a następnie do środka nakładamy farsz z płatków owsianych i suszonych owoców. Jabłka przykrywamy, kładziemy na blaszkę, skrapiamy masłem klarowanym i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120°C. Pieczemy przez 25 minut. Gdy jabłka się pieką , mamy czas na przygotowanie sosu.
 
Przepis pochodzi z książki „Jedz zdrowo, ćwicz z głową, żyj szczęśliwie!” ukazała się nakładem wydawnictwa Burda Książki i dostępna jest w księgarniach i salonach prasowych.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.