< WRÓĆ DO Księga przepisów

Wigilijny tatar ze śledzia z konfiturą cebulową i śliwkami kalifornijskimi

Księga Przepisów 2015-12-18
Składniki:
4 porcje, 60 min

50 dkg śledzi matiasów
80 g śliwek kalifornijskich
2 jajka na twardo
2 łyżki oleju lnianego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
 
Konfitura cebulowa:
2 duże czerwone cebule
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka cukru trzcinowego
5 łyżek octu balsamicznego
1 łyżeczka tymianku
sól 
pieprz

Przygotowanie:
Konfitura cebulowa:
Cebulę pokroić drobno w piórka, przełożyć na rozgrzaną patelnię z oliwą, posolić. Podsmażyć ją do momentu zeszklenia, zwiększyć ogień i lekko ją zarumienić, dodać cukier trzcinowy, tymianek, po chwili dolać ocet balsamiczny. Całość smażyć do momentu zredukowania płynu. Doprawić solą i pieprzem wedle uznania. Odstawić do ochłodzenia.
 
Tatar:
Dwie suszone śliwki z Kalifornii zostawić do dekorowania tatara, resztę drobno pokroić. Dobrze odmoczone matiasy (3-4 godziny, zmiana wody min. 3 razy) posiekać ręcznie, drobno. Jajka na twardo posiekać drobno i przełożyć do misy ze śledziami, dodać śliwki kalifornijskie, zimną konfiturę cebulową, natkę pietruszki, olej lniany. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Tatar powinien schłodzić się przynajmniej dwie godziny przed podaniem.
 
www.californiaprunes.pl
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.