< WRÓĆ DO Księga przepisów

Królik w winie ze śliwką kalifornijską

Księga Przepisów 2015-12-09
Składniki:
 
4 porcje
 
Czas przygotowania:
1 godzina
 
 
Składniki:
1 tuszka królika
4 łyżki masła
Kilka gałązek tymianku
4 listki szałwii
200 g śliwek kalifornijskich
Sól, pieprz
4-5 szalotek
2 ząbki czosnku
1 marchew
1 pietruszka
2 listki laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
2 szklanki białego wina
Mąka pszenna
Ok. 150 ml śmietanki kremówki
 
 
Przygotowanie:

Królika dzielimy na porcje, przyprawiamy solą, pieprzem i 2 rozgniecionymi ząbkami czosnku. Zalewamy winem i wkładamy razem z gałązkami tymianku, listkami laurowymi i zielem angielskim do pojemnika plastikowego lub worka strunowego. Wkładamy do lodówki na noc. Na drugi dzień odsączamy królika z zalewy, której nie wylewamy. Osuszamy mięso na ręczniku papierowym, obtaczamy w mące i obsmażamy na złoto na rozgrzanych 2 łyżkach masła. Marchew i pietruszkę kroimy w drobną kostkę, podobnie szalotki. Rozgrzewamy pozostałą część masła i przesmażamy na nim szalotki, jak zmiękną dodajemy marchew i pietruszkę. Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie z marynaty, poszatkowane listki szałwii. Dorzucamy suszone śliwki z Kalifornii i podsmażamy jeszcze przez 5 minut. Do warzyw przekładamy kawałki królika, zalewamy całość winem i marynatą z królika. Przykrywamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 40 minut. Jeśli płynu jest zbyt mało dolewamy więcej wina lub uzupełniamy bulionem warzywnym. Na koniec dolewamy śmietankę, zmniejszamy gaz i krótko razem gotujemy.  

Przepis autorstwa Mariety Mareckiej

www.californiaprunes.pl

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS