< WRÓĆ DO Księga przepisów

Przepis na domowy salceson na paprykowej konfiturze

Księga Przepisów 2015-12-01
Składniki:
Składniki
600 g pręgi  surowe wołowej (400 g ugotowanej)
600 g ozora wołowego (400 g ugotowanego)
500 ml bulionu wołowego 
10 g czosnku posiekanego (pasta)
40 g żelatyny
10 g majeranku
Sól, pieprz, gałka muszkatołowa
400 g papryki czerwonej 
100 g cukru
10 ml octu jabłkowego
chili
Przygotowanie:
Przygotowanie
Ozór wołowy gotujemy do miękkości w wywarze z jarzynami, następnie schładzamy, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę o boku ok 1 cm. Pręgę gotujemy w rosole wołowym z czosnkiem, majerankiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gdy zmięknie, rozdrabniamy ją na tak zwane kłaczki. Mięso zaciągamy żelatyną, przelewamy do keksówki i odstawiamy do stężenia. Plaster podajemy na konfiturze z papryki czerwonej. Paprykę opalamy opalarką, opcjonalnie grillujemy aż do czarnej skóry, następnie obieramy i kroimy w drobną kosteczkę i dusimy z cukrem, octem jabłkowym i odrobiną chili ją aż zrobi się miękka  Podajemy z sałatką z ogórków konserwowych z odrobiną cebuli. 
 
autor Adam Chrząstowski 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS