< WRÓĆ DO Księga przepisów

Masala ze słodkich ziemniaków i bakłażana

Księga Przepisów 2015-11-20
Składniki:

-        2 łyżki oleju słonecznikowego

-        1 duża cebula, obrana i pokrojona w cienkie plasterki

-        45 dag słodkich ziemniaków, obrane i pokrojone w 2,5 cm kawałki

-        1 mały bakłażan pokrojony w 2,5 cm kawałki

-        2 cukinie, pokrojone w plasterki

-        1 czerwona papryka, pokrojona, bez nasion

-        2 łyżki pasty carry (średnio ostrej)

-        40 dag pokrojonych pomidorów

-        2 łyżki sosu sojowego Kikkoman Less Salt

-        300 ml wywaru warzywnego

-        2 łyżeczki mąki kukurydzianej

-        15 dag jogurtu naturalnego

-        świeża kolendra posiekana do dekoracji

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej olej na dużej, głębokiej patelni, dodaj cebulę i smaż delikatnie przez 5 minut. Dodaj ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut.
  2. Następnie dodaj bakłażan i cukinię i smaż przez kolejne 5 minut jeszcze przed dodaniem czerwonej papryki. Po czym wymieszaj wszystkie składniki z pastą curry.
  3. Dodaj pomidory, sos sojowy Kikkoman Less Salt oraz wywar z warzyw i doprowadź do wrzenia.
  4. Przykryj patelnię pokrywką i gotuj przez kolejne 30 minut, lub do momentu, w którym warzywa staną się miękkie.
  5. Wymieszaj mąkę kukurydzianą z jogurtem i wlej do patelni. Duś wszystko na małym ogniu, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Gotuj 2-3 minuty dłużej, następnie posyp kolendrą i podawaj z gotowanym ryżem, indyjskim pieczywem i czatnim.

Smacznego !

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.