< WRÓĆ DO Księga przepisów

Omlet z ziemniakami – czyli tortilla de patatas

Księga Przepisów 2015-11-20
Składniki:

-        2 jajka

-        2 ugotowane średnie ziemniaki

-        1-2 ząbki czosnku

-        1 gałązka rozmarynu

-        kawałek sera gruyère

-        TABASCO® Habanero Sauce

-        2 łyżki kwaśnej śmietany

-        szczypiorek

-        sól

-        pieprz

-        masło lub oliwa z oliwek o smażenia

 

Przygotowanie:

1.       Jajka rozbij widelcem na puszystą masę (omlet będzie tym pulchniejszy, im więcej powietrza „wtłoczymy” ubijając jajka).

2.       Masę jajeczną przypraw solą, pieprzem i kilkoma kroplami TABASCO® Habanero Sauce, następnie dodaj posiekany szczypiorek.

3.       Ziemniaki pokrój na kawałki, przysmaż na oliwie lub maśle z pokrojonym drobno czosnkiem i gałązką rozmarynu.

 

4.       Zalej je masą z jajek, posyp obficie startym serem gruyère, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż cała masa dobrze się zetnie.

5.       Omlet podawaj z kwaśną śmietaną i, w przypadku miłośników mocnych wrażeń, z większą ilością TABASCO® Habanero Sauce.

 

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.