< WRÓĆ DO Księga przepisów

Halloweenowe czekoladowe muffinki ze śliwką kalifornijską

Księga Przepisów 2015-10-29
Składniki:
100 g masła (pokojowa temperatura)
40 g puree ze śliwki kalifornijskiej (zblenduj 30 g śliwek kalifornijskich z 10 ml wody)
100 g mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
80 g cukru pudru
2 duże jajka
25 g ciemnego kakao 
Przygotowanie:
 

10 porcji

Czas przygotowania:

15 min

Czas pieczenia:

15-17 min

 
Będziesz potrzebować blachy do pieczenia muffinek i foremek (papilotek). Wybierz lukier i dekoracje wg. własnego uznania.
 
Rozgrzej piekarnik do 170C. Zmieszaj razem masło i cukier, a następnie dodaj purée ze śliwek kalifornijskich i połącz składniki. Dodaj jajka i mieszaj do momentu aż masa będzie lekka i puszysta. Dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia, gorzkie kakao i wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Umieść foremki na blaszce i równomiernie rozprowadź masę. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 15-17 minut. Po wyjęciu z piekarnika, umieść muffiny na kratce i pozostaw je do całkowitego ostygnięcia. Kiedy muffinki ostygną, możesz udekorować je kremem, fondantem lub lukrem.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS