< WRÓĆ DO Księga przepisów

Sos hoisin ze śliwkami

Księga Przepisów 2015-10-06
Składniki:
Czas przygotowania: 15 minut
 
Ilość porcji: 4 osoby
 
Składniki:
 
- sos sojowy ciemny - 4 łyżki
 
- Fix Do potraw chińskich Knorr - 1 opakowanie
 
- czosnek granulowany - 1 łyżeczka
 
- masło orzechowe - 2 łyżki
 
- ocet - 2 łyżeczki
 
- olej sezamowy - 2 łyżeczki
 
- śliwki suszone - 100 g
 
- chilli – duża szczypta
 
- woda – 400 ml
 
Przygotowanie:
Dokładnie umyte i wymoczone śliwki posiekaj, wrzuć do rondla i zalej wodą. Doprowadź do wrzenia i gotuj około 15 minut. Odstaw na bok, by sos ostygł.
Do śliwek dodaj Fix Knorr, by sos nabrał orientalnego charakteru. Całość znów zagotuj i, od czasu do czasu mieszając, pozostaw na ogniu, aż większość płynu odparuje, a sos stanie się gęsty.
Do wystudzonego sosu dodaj przyprawy: chili w proszku, czosnek, kilka łyżek sosu sojowego i octu, olej z sezamu, a także masło orzechowe. Sos zmiksuj blenderem. Powinien być aksamitny i klarowny, bez dużych kawałków śliwek. Będzie doskonały do pieczonych mięs i smażonych warzyw.
Czy to przez modę na kuchnię śródziemnomorską, czy wygodę przygotowania, faktem jest, że makarony coraz częściej goszczą na polskich stołach. Klasyczne sosy do pasty mogą mieć wiele oblicz. Carbonara zyska nowy wyraz, gdy będzie serwowana właśnie z suszonymi śliwkami.
 
Smacznego!
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.