< WRÓĆ DO Księga przepisów

Korzenny sos śliwkowy

Księga Przepisów 2015-10-06
Składniki:
To właśnie sos może być decydującym składnikiem dania, który zaważy na jego ostatecznym smaku. Śliwka będzie znakomitą bazą nadającą mięsu prawdziwej szlachetności.
 
Korzenny sos śliwkowy
 
Czas przygotowania: 15 minut
 
Ilość porcji: 3
 
Składniki:
 
- suszone śliwki wędzone bez pestek - 50 g
 
- kawałek cynamonu
 
- goździki - 1 sztuka
 
- cebulka - 1 sztuka
 
- olej roślinny do smażenia - 50 ml
 
- Esencja do sosu pieczeniowego ciemnego Knorr - 1 sztuka
 
- woda – 250 ml
 
Przygotowanie:
Cebulę obierz i pokrój w kostkę, a następnie podsmaż w rondlu z przyprawami korzennymi: kawałkiem laski cynamonu i goździkami. Całość zalej wodą, rosołem lub wywarem z pieczenia mięsa.
Do rondla dodaj Esencję Knorr, dzięki której sos będzie odpowiednio gęsty i idealnie przyprawiony. Rozprowadź ją widelcem lub rózgą tak, by pozbyć się grudek. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj przez około 5 minut, aż sos się zagęści.
Wyjmij cynamon i goździk, dodaj pokrojone w paski śliwki i gotuj jeszcze 5 minut. Na koniec zmiksuj blenderem na gładki sos.

 
źródło: http://media.knorr.pl/pr/302100/jak-sliwka-w-kuchni
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS