< WRÓĆ DO Księga przepisów

Serce cielęce z sosem z sera pleśniowego

Księga Przepisów 2015-09-14
Składniki:
1 kg oczyszczonego z tłuszczu, błon i aort serca cielęcego
100 g sera gorgonzola
100 ml śmietanki 36%
50 ml białego wytrawnego wina 
1 szalotka
2 łyżki zielonego pieprzu z zalewy, zmiażdżonego
2 pomidory suszone z oliwy 
2 łyżki siekanej natki pietruszki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
olej do smażenia
Przygotowanie:
 
 
Serce pokrój na duże części i obsmaż na oleju w stopniu medium. Odstaw i dopiero wtedy przypraw solą i pieprzem. Na patelni po smażeniu serca zeszklij posiekaną szalotkę i zielony pieprz. Zalej winem i odparuj. Dodaj śmietankę i posiekane suszone pomidory. Odparuj sos do konsystencji gęstej śmietany i dodaj porwany na grudki ser oraz natkę pietruszki. Przypraw sos i wyłóż na dno półmiska. Serca pokrój w cienkie plastry i ułóż na sosie. Podaj z bagietką lub ryżem. 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS