< WRÓĆ DO Księga przepisów

Dorsz z piekarnika podany z sałatką Cezar

Księga Przepisów 2015-07-30
Składniki:
800 g  filetu z dorsza, bez skóry i ości 
100 ml  tartej bułki 
100 ml  startej mozzarelli 
   oliwy z oliwek 
   sól 
Dressing
150 ml  oliwy z oliwek 
0,5   cytryna 
2 ząbki  czosnku 
2 łyżeczki  pasty anchois 
0,5 łyżeczka  sól 
0,5 łyżeczka  pieprz 
1 łyżka stołowa  sos Worcestershire 
Sałatka
4 kromki  białego pieczywa 
1,5 główka  sałata rzymska 
150 ml  sera parmezan 
   oliwy z oliwek 
   pieprz grubo zmielony 
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 170°C lub używamy kuchenki mikrofalowej.
Smarujemy dorsza odrobiną oliwy i obtaczamy go w bułce tartej, startej mozzarelli i soli.
Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i pieczemy 10-12 minut w piekarniku lub ok. 6 minut w kuchence mikrofalowej nastawionej na 600W.
Dressing Cezar
Wyciskamy cytrynę i czosnek.
Mieszamy składniki dressingu w misce lub miksujemy wszystko malakserem.
Sałatka Cesar
Kroimy pieczywo w kostkę i rwiemy liście sałaty.
Smarujemy kawałki pieczywa oliwą i smażymy na patelni aż staną się chrupiące i jasnobrązowe.
Wrzucamy sałatę do miski i skrapiamy dressingiem, startym parmezanem i grubo zmielonym pieprzem.
Dodajemy, kawałki pieczywa i resztę sałaty.
Pieczonego dorsza podajemy z ryżem i sałatką Cezar.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS