< WRÓĆ DO Księga przepisów

KREWETKOWE BURGERY

Księga Przepisów 2015-07-17
Składniki:
Czas przygotowania: 45 minut 
Poziom: średni
Składniki na farsz i sos:
- 400g krewetek królewskich
- 2 pomidory
- sałata
- oliwa z oliwek
- musztarda
- 1 żółtko
- pół szklanki białego wina
- sól i pieprz
 
Składniki na focaccia:
- 300g mąki
- 5g drożdży
- 25g oliwy z oliwek
- woda
Przygotowanie:
Sos:
1 etap: Oczyścić krewetki. Oderwać głowy i usmażyć je z odrobiną oliwy z oliwek, soli i pieprzu, a następnie dodać białe wino. Gotować do momentu, kiedy na dnie zostaną 4 łyżki wywaru. Następnie należy przelać go przez sitko i odstawić.
2 etap: Przygotować majonez z 1 żółtkiem, solą, pieprzem  oraz z 1 łyżeczką musztardy z dodatkiem oliwy z oliwek i sosem z głów krewetek powstałym podczas przygotowania farszu.
Focaccia:
Zagnieść mąkę z drożdżami, oliwą oliwek i wodą. Ciasto odstawić na 3 godziny aby wyrosło. Następnie uformować z powstałego ciasta 6 bułeczek i wstawić do piekarnika z termoobiegiem  nagrzanego do temperatury 210 stopni. Gdy focaccia upieką się, odstawić do ostygnięcia. Następnie usmażyć krewetki 3/4 minuty. 
Przekroić bułeczki, wypełnić je sałatką z pomidorów, krewetek i majonezem.
 

 

Marco Ghia –  Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej poleca:

 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS