< WRÓĆ DO Księga przepisów

Skrzydełka z kurczaka w glazurze kalifornijskiej

Księga Przepisów 2015-07-03
Składniki:
Składniki:
 
1 kg skrzydełek z kurczaka
3 łyżki oliwy z oliwek
pół łyżeczki soli
 
Glazura:
15 dkg śliwek kalifornijskich
sok z dwóch dużych pomarańczy
skórka otarta z jednej pomarańczy
1 ząbek czosnku
1 łyżka posiekanego imbiru
3-4 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
 
Sos Blue Cheese:
150 g sera pleśniowego
200 g śmietany 22%
1 łyżka majonezu
1 ząbek czosnku 
opakowanie selera naciowego
Przygotowanie:
Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Odmoczone śliwki przekładamy do blendera, dodajemy sok z dwóch pomarańczy i miksujemy na jednolitą masę.
Puree przekładamy do rondelka, dodajemy skórkę  z pomarańczy, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany imbir, sok z cytryny, szczyptę soli. Całość gotujemy ok. 12-15 minut, do uzyskania gęstej masy.
 
Umyte i osuszone skrzydełka dzielimy na 3 części, zgodnie z anatomicznym podziałem. Końcówki skrzydełek odkładamy na bok. Podzielone skrzydełka przekładamy do miski, dodajemy oliwę i sól, całość mieszamy. Tak przygotowane skrzydełka układamy na rozgrzanym grillu i grillujemy z każdej strony do lekkiego zarumienienia. Lekko zarumienione skrzydełka smarujemy glazurą z każdej strony i ponownie grillujemy najlepiej na mniejszym ogniu ok. 10 min.
 
 
Przygotowujemy sos Blue Cheese. W miseczce kruszymy ser pleśniowy, dodajemy śmietanę, majonez, czosnek, lekko solimy. Widelcem mieszamy wszystko razem. (Sos Blue Cheese zwyczajowo posiada w sobie grudki sera pleśniowego, dlatego przygotowuje się go ręcznie).
Łodygi selera naciowego myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze odcinki.
Gotowe skrzydełka podajemy na dużej desce lub talerzu w towarzystwie sosu Blue Cheese i łodyg selera.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.