< WRÓĆ DO Księga przepisów

Stek wołowy grillowany z glazurą ze śliwek kalifornijskich

Księga Przepisów 2015-07-03
Składniki:
2 steki z sezonowanej wołowiny, każdy ok. 25-30 dkg
20 dkg świeżego groszku cukrowego
 
Glazura:
10 dkg śliwek kalifornijskich
120 ml wody ze śliwek kalifornijskich
90 ml sosu sojowego do sushi
1,5 łyżki cukru brązowego
1 łyżka siekanego imbiru
1 duży ząbek czosnku
sól pieprz do smaku
 
Do posypania:
1 łyżka ziaren sezamu
3 łodygi grubego szczypioru
 
Przygotowanie:
 
 
Steki wyjmujemy z lodówki na około godzinę przed przygotowaniem, powinny mieć temperaturę pokojową.
Przygotowujemy glazurę. Śliwki kalifornijskie zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie zlewamy wodę ze śliwek do naczynia i pozostawiamy na boku. Odmoczone śliwki kalifornijskie przekładamy do blendera, dodajemy 120 ml wody ze śliwek i miksujemy na jednolitą masę.
 
Do rondelka przelewamy sos sojowy, dodajemy puree ze śliwek, posiekany imbir, wyciśnięty czosnek, cukier. Całość mieszamy, doprawiamy solą lub pieprzem i gotujemy na wolnym ogniu, lekko redukując objętość. Ze względu na dodanie puree ze śliwek kalifornijskich, które naturalnie jest gęste powinno nam to zająć nie więcej niż 10-12 minut.
 
Grilla dobrze rozgrzewamy, mięso układamy na grillu, po 2 minutach przewracamy na drugą stronę. Stronę już ugrillowaną smarujemy glazurą, po 2 minutach przewracamy stek na stronę wcześniej już grillowaną i tym razem grillujemy ją z glazurą przez ok. 1 minutę. Smarujemy glazurą drugą stronę steka i też grillujemy ją przez ok. 1 minutę. Po tym czasie przekładamy steka na ok. 3-5 minut na folię aluminiową i przykrywamy go do tzw. odpoczynku. Tak przygotowany stek powinien być stekiem średnio wysmażonym. Przy steku lekko krwistym należy skrócić łączny czas grillowania do ok. 4 minut. Dla steków bardziej wysmażonych należy wydłużyć czas grillowania o 2-4 minuty.
 
Groszek cukrowy wrzucamy na wrzątek na ok. 2 minuty. Odcedzamy na sitku. Przelewamy zimną wodą. Zblanszowany groszek przekładamy do miski, dodajemy oliwę z oliwek,  skrapiamy sokiem z cytryny, lekko dosalamy.
 
Ziarna sezamu prażymy na suchej patelni. Szczypiorek drobno kroimy. Steki podajemy w całości lub pokrojone w paski, posypane prażonym sezamem.
 
 
 
Polaków i Amerykanów łączy zamiłowanie do grillowania. W Dzień Niepodległości USA (4. Lipca) potrawy z rusztu przyrządza 87 proc. mieszkańców USA, spożywając tego dnia blisko 71 tys. ton czerwonego mięsa i 261 tys. ton kurczaka (wg. danych CNN, The Herald Tribune, US Census Bureau). Co więcej oba kraje inspirują się nawzajem pomysłami kulinarnymi. W USA niezwykle popularnym przysmakiem jest polska kiełbasa (ang. Polish sausage), natomiast w Polsce wielką popularnością cieszą się burgery oraz steki.
 
Z okazji zbliżającego się Amerykańskiego Dnia Niepodległości California Prune Board opracowała unikalne przepisy na grillowe przysmaki, które świetnie sprawdzą na grillowych rusztach po obu stronach oceanu:
 
 
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS