< WRÓĆ DO Księga przepisów

Burger z kawałkami śliwek kalifornijskich, kolendrą i chutneyem

Księga Przepisów 2015-07-03
Składniki:
Składniki:
 
60 dkg mięsa wołowego mielonego
8 śliwek kalifornijskich
2 łyżki posiekanej kolendry
liście sałaty rzymskiej
4 bułki hamburgerowe
Chutney:
15 dkg śliwek kalifornijskich
20 dkg moreli, świeżych
1 duża czerwona cebula
3 łyżki octu winnego
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka posiekanego imbiru
2 ząbki czosnku
2 łyżki posiekanej kolendry
sól do smaku

Przygotowanie:
Przygotowanie:
 
Do miski przekładamy mięso mielone, śliwki kalifornijskie pokrojone na średniej wielkości kawałki i posiekaną kolendrę. Składniki dokładnie mieszamy, dzielimy na 4 porcje i formujemy kotlety na wysokość ok 1.5 cm.
 
Cebulę drobno siekamy, wrzucamy do rozgrzanego garnka z oliwą, smażymy do miękkości i lekkiego zarumienienia, dodajemy czosnek i imbir. Po 2-3 minutach dorzucamy pokrojone na duże kawałki śliwki kalifornijskie i morele, ocet winny, sól. Zmiejszamy ogień, dusimy całość ok. 15-20 minut. 
Na końcu dodajemy kolendrę, po 2 minutach całość odstawiamy do wystygnięcia.
 
Dobrze rozgrzewamy grilla, jeśli chcemy, aby nasze burgery były średnio wysmażone, grillujemy kotlety po 3 minuty z każdej strony. Jeśli wolimy bardziej wysmażone, powinniśmy dodać po dodatkowej minucie na stronę. W trakcie grillowania mięsa z boku grilla podgrzewamy bułki. Dolną bułkę smarujemy cienką warstwą chutneya, kładziemy sałatę, kotleta, grubszą warstwę chutneya, przykrywamy górą bułki.
 
 
Polaków i Amerykanów łączy zamiłowanie do grillowania. W Dzień Niepodległości USA (4. Lipca) potrawy z rusztu przyrządza 87 proc. mieszkańców USA, spożywając tego dnia blisko 71 tys. ton czerwonego mięsa i 261 tys. ton kurczaka (wg. danych CNN, The Herald Tribune, US Census Bureau). Co więcej oba kraje inspirują się nawzajem pomysłami kulinarnymi. W USA niezwykle popularnym przysmakiem jest polska kiełbasa (ang. Polish sausage), natomiast w Polsce wielką popularnością cieszą się burgery oraz steki.
 
Z okazji zbliżającego się Amerykańskiego Dnia Niepodległości California Prune Board opracowała unikalne przepisy na grillowe przysmaki, które świetnie sprawdzą na grillowych rusztach po obu stronach oceanu:
 
 
 
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS