< WRÓĆ DO Księga przepisów

Grillowa sałatka z pomarańczami

Księga Przepisów 2015-05-21
Składniki:
Czas przygotowania: 15 minut
 
Ilość osób: 4
 
Składniki:
 
- 1 sałata radicchio
 
- 1 pęczek świeżej bazylii
 
- 1 Sos sałatkowy francuski Knorr
 
- 100 ml oliwy z oliwek
 
- 2 pomarańcze
 
- 1 czerwona cebula
 
- 3 łyżki orzeszków pinii
 
- 1 ser camembert
Przygotowanie:
Sposób przygotowania:
 
Obierz pomarańcze, wykrój filet, odłóż na bok. Zbierz sok, który wyciekł. Stwórz winegret, łącząc sok z oliwą i sosem sałatkowym.
Wydrąż środek z sałaty radicchio. Umyj dokładnie w zimnej wodzie liście sałaty i osusz je.
Ułóż liście sałaty i plastry pomarańczy na dużym płaskim talerzu. Posyp sałatkę cienko pokrojonymi krążkami z czerwonej cebuli.
Wierzch udekoruj pokrojonym w kostkę serem camembert, posyp uprażonymi na patelni orzeszkami pinii i pokrojonymi w cienkie paseczki listkami bazylii. Sałatkę polej dresingiem.
Jeśli będziemy przygotowywać sałatkę choćby ze wspomnianymi pomarańczami, pamiętajmy, żeby zmarnować jak najmniej produktu - nawet niewielka ilość soku powstała w trakcie krojenia owocu dodana do sosu poprawi jego smak.
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.