< WRÓĆ DO Księga przepisów

Żur na kiełbasie

Księga Przepisów 2015-04-02
Składniki:

Zakwas na żur:

100 g mąki żytniej zalać letnią przegotowaną wodą, dodać 2-3 ząbki czosnku i skórkę razowego chleba. Przykryć słój gazą i zostawić na kilka dni w ciepłym miejscu.

Składniki:

500 g białej kiełbasy
marchewka
por
2 ząbki czosnku
sól
majeranek
2 szklanki wody
litr zakwasu
100 g wędzonego chudego boczku
4 jajka na twardo
pół szklanki śmietany
pół selera
2 pietruszki

 

Przygotowanie:

Kilka dni wcześniej przygotować zakwas. Obrane warzyawa umyć, pokroić w grubą kostkę, wrzucić do garnka, dodać obrany czosnek, gotować na wolnym ogniu około 30 minut, przecedzić przez sito. Pokrojony w kostkę boczek zrumienić na gorącej patelni. Zakwas wlać do garnka, rozprowadzić gorącym wywarem, podgrzać, dodać pokrojoną w plasterki kiełbasę, skwarki boczku. Śmietanę wymieszać z majerankiem i roztartym z solą czosnkiem, wlać do żupy i mieszając, podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek.

 

Przepis pochodzi z książki :Hanny Szymanderskiej "Wielkanoc" wyd. Świat Książki

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS