< WRÓĆ DO Księga przepisów

Suflet czekoladowy w sosie karmelowym i truskawkami w mundurkach

Księga Przepisów 2015-03-17
Składniki:
5 żółtek
5 białek
50 g miękkiego masła
100 g cukru kryształ
300 g czekolady gorzkiej E.Wedel
500 g świeżych truskawek
200 g czekolady gorzkiej E.Wedel
Przygotowanie:
KROK 1:
Żółtka utrzeć z połową cukru i miękkim masłem. Białka ubić z pozostałym cukrem na puszystą pianę. 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Utartą masę żółtkową połączyć z rozpuszczoną czekoladą.
 
KROK 2:
Dodać, delikatnie mieszając, ubitą pianę z białek i cukru. Masę nałożyć do żaroodpornych foremek do ¾ wysokości.
KROK 3:
Piec w piekarniku przez około 12 minut w temperaturze 200°C. Suflet podawać od razu po wyjęciu z piekarnika.
KROK 4:
Truskawki umyć i osuszyć z zielonymi szypułkami. Gorzką czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. 
Czekoladę rozpuścić tak, aby nie zastygła.
KROK 5:
W płynnej, gorzkiej czekoladzie maczać truskawki do wysokości 3/4. 
Truskawki odkładać na tacę wyłożoną pergaminem do całkowitego zastygnięcia.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS