< WRÓĆ DO Księga przepisów

Dorsz norweski Skrei w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami

Księga Przepisów 2015-03-10
Składniki:
Skrei to norweski dorsz w najlepszym wydaniu. Zaproś kilku znajomych i ugotuj go w wywarze z karczochów z czarnymi oliwkami. Mniam!
 
Liczba porcji 4
 
2 szt  filetu z dorsza norweskiego skrei, bez skóry i ości 
1 szt  cytryna 
400 g  ziemniaków, małej wielkości 
2 ząbki  czosnku 
0,5 dl  białego, wytrawnego wina 
4 dl  bulionu drobiowego 
1 łyżka stołowa  majeranek 
2 łyżki stołowe  oliwek, czarnych 
2 łyżki stołowe  orzeszków pinii 
1 dl  oliwy z oliwek 
oliwki, czarne
sól morska 
4 szt karczochy 
Bulion

 

Przygotowanie:
Opłucz i osusz filety z ryby Skrei (około 300 g każdy).
Zawiń pojedyncze filety najpierw w folię spożywczą (samoprzylegającą), a następnie w folię aluminiową. Uwaga: Upewnij się, że rolki są szczelnie zwinięte, w przeciwnym wypadku filety mogą rozpadać się podczas krojenia.
Gotuj przez 15–20 minut w temperaturze 75–80°C. Dorsz powinien pozostać lekko przeźroczysty w środku.
Przygotuj karczochy: usuń zewnętrzną warstwę, odetnij końce płatków i odkrój łodygę u nasady. Przekrój na cztery części. Usuń i wyrzuć miękkie włókna ze środka. 
Obierz ziemniaki i pokrój na cztery części wzdłuż.
Rozgrzej w garnku dwie stołowe łyżki oliwy z oliwek. Dodaj karczochy i ziemniaki, lekko dopraw solą i pieprzem. Dodaj pokrojony czosnek i białe wino. Doprowadź do wrzenia, a następnie dodaj bulion drobiowy. Gotuj warzywa, aż będą al dente.
Przypraw wywar z karczochów czarnymi oliwkami, majerankiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 
Podawaj w czterech głębokich, podgrzanych talerzach. Przetnij ruloniki z dorsza na pół, ostrym cieńkim nożem. Usuń folię. Umieść rybę na warzywach. Dopraw solą morską i udekoruj czarnymi oliwkami i prażonymi orzeszkami pinii.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.