< WRÓĆ DO Księga przepisów

Gulasz ze skrei'a z pomidorami

Księga Przepisów 2015-03-10
Składniki:
Gulasz to prosta w przygotowaniu potrawa, która dzięki zastosowaniu odpowiednich składników znajdzie miejsce na stole przy różnych okazjach. Zachęcamy do wypróbowania ciekawego przepisu na skrei'a z ziemniakami, cebulą, czosnkiem i pomidorami.
 
Liczba porcji 4
 
700 g  filetu z dorsza norweskiego skrei, lekko solonego 
6 szt  ziemniaków 
2 szt  cebule 
1 szt  papryka, czerwona 
1 szt  czosnku 
400 g  pomidorów z puszki 
1 łyżka stołowa  pomidorowe puree 
0,25 dl  oliwy z oliwek 
0,25 łyżeczka  pieprz kajeński 
20 szt  oliwek, czarnych 
sól 
Przygotowanie:
Skrei'a kroimy na paseczki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w podłużne kawałki.
Cebulę kroimy w cieńkie podłużne kawałki, papryki w paseczki, a czosnek siekamy.
W garnku umieszczamy pomidora, czosnek, puree pomidorowe. Dodajemy oliwę z oliwek oraz pieprz cayenne i czekamy do zagotowania bulionu.
Do gotującego się bulionu dodajemy ziemniaki, cebulę oraz paprykę. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 10 minut.
Dodajemy skrei'a i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 3-4 minuty.
Na koniec dodajemy oliwki oraz doprawiamy solą i niewielką ilością pieprzu cayenne.
Gulasz ze skrei'a najlepiej podawać ze świeżym chlebem.
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.