< WRÓĆ DO Księga przepisów

Skrei z sałatką z kolorowej fasoli i brukselki

Księga Przepisów 2015-02-26
rybnemorskie
Składniki:
na 4 osoby: 
800 g fileta ze Skrei’a ze skórą 
2 łyżki grubej soli
Olej do smażenia 
Sałatka 
200 g brukselki 
100 g ciecierzycy z puszki 
100 g czerwonej fasoli z puszki
100 g białej fasoli z puszki 
1 czerwona cebula 
3 dymki lub 1/2 pęczka szczypiorku 
½ pęczka natki pietruszki 
3 łyżki oliwy z oliwek 
Sok z ½ cytryny 
Sól, czarny pieprz 
Przygotowanie:
Filet ze Skrei’a dzielimy na 4 części. Posypujemy grubą solą i odstawiamy na ok. 20 minut. Następnie nadmiar soli spłukujemy i osuszamy rybę na papierowym ręczniku. Rybę smażymy skórą do dołu, aż stanie się chrupiąca – przez ok. 5 minut. Następnie Skrei’a wstawiamy do piekarnika nastawionego na funkcję grill. Pieczemy do momentu, aż ryba będzie ścięta (płatki mięsa ryby będą łatwo od siebie odchodzić). 
Sałatka z fasoli i brukselki: główki brukselki dzielimy na 4 części. Gotujemy na pół twardo, a następnie obsmażamy na rozgrzanej oliwie. Fasolę dokładnie płuczemy i osuszamy na sitku. Cebulę kroimy na piórka, dymkę lub szczypiorek oraz natkę pietruszki siekamy. Wszystkie warzywa łączymy i wstawiamy do ciepłego piekarnika, aby nabrały temperatury. Doprawiamy oliwą, sokiem z cytryny oraz solą i pieprzem do smaku. 
Skrei’a podajemy na rozłożonej na talerzach sałatce. Danie można dodatkowo skropić sokiem z cytryny. 

 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS