< WRÓĆ DO Księga przepisów

Skrei pieczony w piekarniku z kiełbasą chorizo i purée ziemniaczanym

Księga Przepisów 2015-02-26
Składniki:
dla 4 osób:
800 g fileta ze skreia ze skórą 
1 łyżeczka wody
1 owoc granatu
1 łyżka natki pietruszki
150 g hiszpańskiej kiełbasy chorizo lub polskiego kindziuka 
Sól 
olej
Purée ziemniaczane
800 g ziemniaków
20 ml mleka
2 łyżki masła
sól i pieprz
 
Ponadto: groszek cukrowy lub fasolka szparagowa 
 
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Rybę płuczemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, solimy. Następnie smażymy przez ok. 2 minut skórą do dołu. Delikatnie zdejmujemy z patelni i układamy na papierze do pieczenia skórą do góry. Pieczemy w piekarniku przez ok. 5 minut (musi być upieczona). Kiełbasę chorizo lub kindziuk drobno kroimy i smażymy na patelni, aż będzie chrupka. Wyłuskane ziarenka granatu dodajemy wraz z natką pietruszki do usmażonej kiełbasy. 
Ziemniaki gotujemy w niesolonej wodzie. Odparowane i suche ziemniaki miksujemy z niewielką ilością mleka. Dodajemy masło i przyprawiamy solą i pieprzem. 
Skreia serwujemy na ziemniaczanym puree, udekorowanego kiełbasą z granatem oraz groszkiem lub fasolką. 
 
 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone.