< WRÓĆ DO Księga przepisów

Skrei na risotto z leśnymi grzybami

Księga Przepisów 2015-02-26
Składniki:
na 4 osoby: 
800 g fileta ze skreia
masło
Risotto
400 g ryżu risotto
300 ml białego wina
700 ml bulionu z kury
1 cebula
2 ząbki czosnku
150 g leśnych grzybów 
2 łyżki masła
4 łyżki oliwy 
parmezan
sól i pieprz
Przygotowanie:
 
Filet ze skreia kroimy na porcje, solimy i odkładamy  na 10 minut. Następnie płuczemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Smażymy na patelni na maśle z dodatkiem oliwy. 
Cebulę i czosnek obieramy i skeamy w drobną kostkę, grzyby myjemy i kroimy. W odpowiedniej wielkości garnku rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej posiekaną cebulę. Następnie  dodajemy ryż i czosnek i krótko podsmażamy. Dodajemy białe wino, mieszamy, a gdy ryż wchłonie całe wino, dolewamy kilka łyżek wazowych gorącego bulionu. Kiedy ryż wchłonie dodany bulion – czynność powtarzamy, aż do wchłonięcia przez ryż całego bulionu.  Grzyby podsmażamy na patelni i dodajemy do risotto w połowie dolewania bulionu. Gdy ryż nabierze kremowej konsystencji, dodajemy tarty parmezan, masło i doprawiamy solą oraz pieprzem. 

 
< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS