< WRÓĆ DO Księga przepisów

Dorsz z orzechami pini

Księga Przepisów 2015-02-03
Składniki:

70 dag fileta z dorsza
50 dag cebuli
2 ząbki czosnku
7,5 dag orzechów pini
pęczek natki
½ łyżeczki szafranu
2 liście laurowy
1 łyżeczka mielonego kminku
mąka
7 łyżek oliwy
sól i pieprz 

Przygotowanie:

Zrumienić orzechy na patelni bez tłuszczu, ¾ z nich posiekać. Namoczyć szafran w 3 łyżkach ciepłej wody. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Na głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej czosnek i cebulę. Dodać liście laurowe i kminek, posikane orzechy i szafran z woda. Dusić przez 15 minut, aż cebula będzie miękka. Dodać posiekaną natkę i wymieszać. Pozostawić na bardzo małym ogniu.

Rybę pokroić na 6 kawałków, posolić, popieprzyć , obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać oliwę , usmażyć dorsza na średnim ogniu, Ułożyć na półmisku, zalać sosem, udekorować pozostałymi składnikami, można podawać z ryżem bądź ziemniakami.

< WRÓĆ DO Księga przepisów
© Copyright papaja.pl 2001-2019. Wszystkie prawa zastrzeżone. VPS